Lütfen Türkçe Versiyon için Tıklayınız >>>Please Click Here for English Version >>>
ANASAYFA FAALİYETLER HAKKIMIZDA İLETİŞİM KURULLAR LİNKLER ÜYELİK BAŞVURUSU ÜYELİK KOŞULLARI ÜYELER
Lütfen Tüm Faaliyetler için Tıklayınız >>>
I. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ SEMPOZYUMU
I. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Sempozyumu, 2000 yılı Şubat ayında İstanbul'da gerçekleştirilmiştir. Sempozyuma, 150 uzman ve meslektaş katılmıştır. Aile ve çift terapilerinin yanı sıra, grup terapileri, seks terapisi ve psikotiklerde aile terapisi de, farklı özellik ve tanımları ve tümleyici özellikleri de sempozyum bünyesinde yer almıştır. Yurt çapında katılımla zenginleşen Ulusal Sempozyum, derneğimizin faaliyet planı dahilindeki Ulusal Kongre'lere zemin oluşturmuştur.
Detaylar...
I. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
Derneğimiz tarafından düzenlenen I. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi, 8-9-10 Mart 2002'de, İstanbul Boğaziçi Üniversitesi Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilmiştir.
Detaylar...
II. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
II. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi, 7-8-9 Mart 2003'de İstanbul Boğaziçi Üniversitesi Kültür Merkezi'nde düzenlenmiştir. Kongre, 60'ı konuşmacı olmak üzere, yaklaşık 300 kişinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir.
Detaylar...
XIV. IFTA DÜNYA AİLE TERAPİSİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD) ile International Family Therapy Association (IFTA), 24-27 Mart 2004'te, İstanbul'da, XIV. IFTA Dünya Aile Terapisi Kongresi'ni gerçekleştirmişlerdir.
Detaylar...
III. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
25-26-27 Mart 2005’te İstanbul’da, Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilmiş olan III. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi’nin teması “Entegratif Oryantasyon ve Terapi”dir.
Detaylar...
IV. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
16-17-18 Mart 2007'de İstanbul'da Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi'nde IV. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi gerçekleştirilmiştir. Kongre teması "Sistemikten Dinamiğe" olarak belirlenmiştir. 80 civarı konuşmacı olmak üzere, kongreye 350 kişi katılmıştır.
Detaylar...
V. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD) tarafından, 13-14-15 Mart 2009'da, İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde (SDKM), V. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi gerçekleştirilmiştir. Bu yıl kongremizin teması “Terapide Post-Yapısalcılık ve Sonrası“ olarak belirlenmiştir
Detaylar...
VI. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD), 14-15-16 Ekim 2011’de, VI. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi’ni düzenlemiştir. İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde (SDKM) gerçekleşen olan kongrenin teması “Psikoterapist Kimliği” olarak belirlenmiştir.
Detaylar...
VIII. EFTA AVRUPA AİLE TERAPİSİ DERNEĞİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD) ,24-27 Ekim 2013 tarihinde, İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde, Avrupa Aile Terapileri Derneği (European Family Therapy Association) EFTA'nın VIII. Kongresi'ne ev sahipliği yapmıştır.
Detaylar...
Derneğimiz ile ilgili haberler için listemize üye olunuz.
Lütfen Dernek ile ilgili Hakkımızda Kısmı için Tıklayınız >>>
Travmanın İletişime (Kominikasyon) Yansımaları
Ana Sayfa > Seçtiğiniz Site Kısmı > V. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ > Konferans Özetleri > 

Evrimsel ve genetik olarak insanların bazı korkuları vardır. Bazılarını normal ve hatta bazı türsel korkuları dogal ve gerçekçi bulabiliriz.

Kültürel bağlamda atfedilen bu kavramda ki anlam biçimi, travmanın dini boyutlar da ki anlamının geçerlilik kazanması ve ağırlıklı olarak tek boyutlu anlamın güç kazanması, insanın düşünmesini ve sağlıklı muhakeme yapmasını engellemiştir. Sanatsal ve üretkenlik yetilerini kaybedecek noktaya gelen bir toplumun kendine duyarlı olmasını bekleyemeyiz.

Örneğin depremi bir doğa afeti değil, bir kıyamet günü olarak kabul etmek kaderciliğin ve kaderciliğe teslim olmanın bir kanıtıdır. Aslında kadercilik bir travmatik duygunun dışavurumunda ortaya çıkan çaresizliğin bir örneğidir. Çaresizlik duygusu depresyonun habercisidir ve hayallerin kırılmasını da berberinde getirir. Depresyonda olan bir toplumun terapötik tedaviye ihtiyacı vardır ve bu yönde Türk toplumu tarihsel ve kültürel değerlerini yenide gözden geçirerek sağlıklı bir yol ve gelişim gösterebilir. Bunun eğitim ve sanatsal alanlarda ele alınarak yapılması toplumu ve bireyi duyarlı hale getirecektir.

İstanbul depremini değerlendirirken; Kente ve onun tarihsel dünyasına yakışmayan yapıları göz önüne getirdikçe, köprü ve yolların da bu kentin doğasına yabancı olduğunu, bina ve evlerin ise kenti görülmez hale getirdiğinin trajik bir örneğidir. Burada toplumun boşvermşliliği ve siyasetin yağmacı hallere karşı önlemlerini almaması şehircilik kültürünün gelişmesini engellediği gibi, kentli olmayı ve kentliliği ortadan kaldırmaktadır.

Kentlilik yaratıcılıktır ve üretkenliktir. Sanat ve Kültür hayatının tüm alanlarını toplumun tüm kesimlerine götürmedikçe boşvermişlik duygusu duyarlı olmanın yerine geçer. Boşvermek duyarsızlıktır. Hafızanın kısıtlı çalışmasıdır.

Zira her travmatik olay bireyi ve toplumu donuklaştırır ve duyarsız hale getirir. Eğer yaşanan her travma ve şok, tedavisiz kalıyorsa bu bireyi hasta eder ve topluımu da felçli duruma sokar. Gititikçe kendisine yabancılaşan ve sürekli kayıplar insanın sendromik olarak bir başka ‘iyi durumda ‘ olan birisine bağımlı olmasına neden olur ve bu durumda hurafeler önem kazanırken dinsel cemaatler de hızla bu bağımlılığı arttırılar. Buda bir toplumun tarihsel travmasıdır ve üzerinde durulmamış travmaların tarihi olarak stresli toplumun gelişimi ve anlaşılması zorlaşmıştır.