Lütfen Türkçe Versiyon için Tıklayınız >>>Please Click Here for English Version >>>
ANASAYFA FAALİYETLER HAKKIMIZDA İLETİŞİM KURULLAR LİNKLER ÜYELİK BAŞVURUSU ÜYELİK KOŞULLARI ÜYELER
Lütfen Tüm Faaliyetler için Tıklayınız >>>
I. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ SEMPOZYUMU
I. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Sempozyumu, 2000 yılı Şubat ayında İstanbul'da gerçekleştirilmiştir. Sempozyuma, 150 uzman ve meslektaş katılmıştır. Aile ve çift terapilerinin yanı sıra, grup terapileri, seks terapisi ve psikotiklerde aile terapisi de, farklı özellik ve tanımları ve tümleyici özellikleri de sempozyum bünyesinde yer almıştır. Yurt çapında katılımla zenginleşen Ulusal Sempozyum, derneğimizin faaliyet planı dahilindeki Ulusal Kongre'lere zemin oluşturmuştur.
Detaylar...
I. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
Derneğimiz tarafından düzenlenen I. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi, 8-9-10 Mart 2002'de, İstanbul Boğaziçi Üniversitesi Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilmiştir.
Detaylar...
II. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
II. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi, 7-8-9 Mart 2003'de İstanbul Boğaziçi Üniversitesi Kültür Merkezi'nde düzenlenmiştir. Kongre, 60'ı konuşmacı olmak üzere, yaklaşık 300 kişinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir.
Detaylar...
XIV. IFTA DÜNYA AİLE TERAPİSİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD) ile International Family Therapy Association (IFTA), 24-27 Mart 2004'te, İstanbul'da, XIV. IFTA Dünya Aile Terapisi Kongresi'ni gerçekleştirmişlerdir.
Detaylar...
III. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
25-26-27 Mart 2005’te İstanbul’da, Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilmiş olan III. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi’nin teması “Entegratif Oryantasyon ve Terapi”dir.
Detaylar...
IV. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
16-17-18 Mart 2007'de İstanbul'da Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi'nde IV. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi gerçekleştirilmiştir. Kongre teması "Sistemikten Dinamiğe" olarak belirlenmiştir. 80 civarı konuşmacı olmak üzere, kongreye 350 kişi katılmıştır.
Detaylar...
V. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD) tarafından, 13-14-15 Mart 2009'da, İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde (SDKM), V. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi gerçekleştirilmiştir. Bu yıl kongremizin teması “Terapide Post-Yapısalcılık ve Sonrası“ olarak belirlenmiştir
Detaylar...
VI. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD), 14-15-16 Ekim 2011’de, VI. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi’ni düzenlemiştir. İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde (SDKM) gerçekleşen olan kongrenin teması “Psikoterapist Kimliği” olarak belirlenmiştir.
Detaylar...
VIII. EFTA AVRUPA AİLE TERAPİSİ DERNEĞİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD) ,24-27 Ekim 2013 tarihinde, İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde, Avrupa Aile Terapileri Derneği (European Family Therapy Association) EFTA'nın VIII. Kongresi'ne ev sahipliği yapmıştır.
Detaylar...
Derneğimiz ile ilgili haberler için listemize üye olunuz.
Lütfen Dernek ile ilgili Hakkımızda Kısmı için Tıklayınız >>>
Çift Terapisinde Dışavurumcu Sanat Terapisi Tekniklerinin Kullanımı
Ana Sayfa > Seçtiğiniz Site Kısmı > V. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ > Çalışma Grupları > 

Çiftlerle çalışırken temelde narrative yaklaşımı benimsiyor olmakla birlikte yardımcı olarak “Dışavurumcu Sanat Terapisi” tekniklerini kullanmak, çiftlere yardım sunmada önemli katkılar sağlamaktadır. Narrative yaklaşımda temel olan, çiftin öykülerinin alınmasıdır. Bu öyküler genel olarak sorun yüklüdür ve çiftin yaşadığı tüm deneyimlerin tamamını değil, seçerek anlam verdikleri deneyimleri içerirler. Öykünün alınması, sorunların somutlaştırılarak dışsallaştırılmasını sağlar.

Sorunları dışsallaştırma ile çift, kendi aralarında problemin sorumluluğunun kime ait olduğu konusundaki yararsız çatışmalardan kurtulurlar. Hayatları üzerindeki etkilerini görmeleri nedeniyle bu sorun ya da sorunlardan kurtulma konusunda işbirliği yapma konusunda motive olurlar. Sorunu çözme konusunda, farklı bakış açıları ve anlamlandırmalardan doğan çatışmaları çözme olanağına kavuşurlar. Bunun yanında sorunla ilgili sorumluluk almalarını kolaylaştırır.

Dışavurumcu Sanat Terapisi Teknikleri, sorunun dışsallaştırmasında önemli katkılar sağlamaktadır. Öykü ve metafor, drama, beden ve hareket, kil, kolaj, resim, kukla, maske ve oyuncak, çeşitli doğal malzeme gibi sembollerin kullanımı, çiftin sorunlarını somut bir biçimde tanımlanması, böylece somutlaştırarak dışsallaştırılması, sorun ile ilgili olarak objektif bir bakış açısı kazanması, çeşitli bağlantılar kurarak farkındalıklar ve içgörü kazanmaları, sorun ile aralarında estetik bir mesafe elde ederek baş etmede kolaylıklar kazanması gibi konularda yardım sağlamaktadır.

Ayrıca, seansa öfke, kızgınlık, kaygı, korku gibi terapi sürecini etkileyen olumsuz duygulardan doğan dirençleri kırma ve sorunla daha iyi baş etmede de önemli katkılar sunar. Örneğin, birbirlerine kırgın ve küs olan, ya da isteksiz, enerjisiz, ümitsiz, köşeye sıkışmış hisseden bir çiftin, yukarıda ki tekniklerden biri ile “oyuna” davet edilmesi, onların bu duygularından sıyrılıp sanki oyun oynayan iki çocuğuna dönüşmelerini sağlayabilmektedir. Oyunla birlikte eğlenme, neşe ve hatta “humour”ın devreye girmesiyle, kendileri ve sorunları hakkında konuşabilmelerini, bazen de birlikte gülebilmelerini de sağlamaktadır.

Örneğin çifte birlikte resim yapmaları önerildiğinde, çiftin konuyu ve malzemeyi nasıl seçtiği, nasıl karar verdikleri, birlikte nasıl çalıştıkları, birbirleri ile nasıl iletişim kurdukları, birbirlerine nasıl saygı gösterdikleri hakkında terapist gözlem yapma fırsatı elde etmektedir. Örneğin birlikte resim yapma davranışının, çiftin günlük yaşamlarında birlikte yaptıkları, yemek yapma/yeme, alışveriş, hatta seks dahil diğer eylemlerinden hiçbir farkı yoktur. Çünkü böyle bir çalışma ortamında, çiftin kendi özel yaşamlarında var olan davranış paternleri hemen ortaya çıkmaktadır. Ayrıca seans içinde onların çalışmaları sırasında gözlem kaydı tutarak çifte geri veri olarak yansıtmak da sorunun çözümlenmesinde iyi sonuçlar üretmektedir.

Workshop sırasında, çift terapisinde yardımcı teknik olarak kullanılan bu teknikler hakkında kısa bir bilgi aktarıldıktan sonra birkaç örnek uygulama yapılacaktır.