Lütfen Türkçe Versiyon için Tıklayınız >>>Please Click Here for English Version >>>
ANASAYFA FAALİYETLER HAKKIMIZDA İLETİŞİM KURULLAR LİNKLER ÜYELİK BAŞVURUSU ÜYELİK KOŞULLARI ÜYELER
Lütfen Tüm Faaliyetler için Tıklayınız >>>
I. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ SEMPOZYUMU
I. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Sempozyumu, 2000 yılı Şubat ayında İstanbul'da gerçekleştirilmiştir. Sempozyuma, 150 uzman ve meslektaş katılmıştır. Aile ve çift terapilerinin yanı sıra, grup terapileri, seks terapisi ve psikotiklerde aile terapisi de, farklı özellik ve tanımları ve tümleyici özellikleri de sempozyum bünyesinde yer almıştır. Yurt çapında katılımla zenginleşen Ulusal Sempozyum, derneğimizin faaliyet planı dahilindeki Ulusal Kongre'lere zemin oluşturmuştur.
Detaylar...
I. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
Derneğimiz tarafından düzenlenen I. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi, 8-9-10 Mart 2002'de, İstanbul Boğaziçi Üniversitesi Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilmiştir.
Detaylar...
II. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
II. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi, 7-8-9 Mart 2003'de İstanbul Boğaziçi Üniversitesi Kültür Merkezi'nde düzenlenmiştir. Kongre, 60'ı konuşmacı olmak üzere, yaklaşık 300 kişinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir.
Detaylar...
XIV. IFTA DÜNYA AİLE TERAPİSİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD) ile International Family Therapy Association (IFTA), 24-27 Mart 2004'te, İstanbul'da, XIV. IFTA Dünya Aile Terapisi Kongresi'ni gerçekleştirmişlerdir.
Detaylar...
III. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
25-26-27 Mart 2005’te İstanbul’da, Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilmiş olan III. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi’nin teması “Entegratif Oryantasyon ve Terapi”dir.
Detaylar...
IV. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
16-17-18 Mart 2007'de İstanbul'da Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi'nde IV. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi gerçekleştirilmiştir. Kongre teması "Sistemikten Dinamiğe" olarak belirlenmiştir. 80 civarı konuşmacı olmak üzere, kongreye 350 kişi katılmıştır.
Detaylar...
V. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD) tarafından, 13-14-15 Mart 2009'da, İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde (SDKM), V. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi gerçekleştirilmiştir. Bu yıl kongremizin teması “Terapide Post-Yapısalcılık ve Sonrası“ olarak belirlenmiştir
Detaylar...
VI. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD), 14-15-16 Ekim 2011’de, VI. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi’ni düzenlemiştir. İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde (SDKM) gerçekleşen olan kongrenin teması “Psikoterapist Kimliği” olarak belirlenmiştir.
Detaylar...
VIII. EFTA AVRUPA AİLE TERAPİSİ DERNEĞİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD) ,24-27 Ekim 2013 tarihinde, İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde, Avrupa Aile Terapileri Derneği (European Family Therapy Association) EFTA'nın VIII. Kongresi'ne ev sahipliği yapmıştır.
Detaylar...
Derneğimiz ile ilgili haberler için listemize üye olunuz.
Lütfen Dernek ile ilgili Hakkımızda Kısmı için Tıklayınız >>>
Türkiye’de ve Dünyada Aile ve Çift Terapisi- Sistemik Aile terapilerinde Temel Kavramlar
Ana Sayfa > Seçtiğiniz Site Kısmı > V. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ > Çalışma Grupları > 

En basit şekliyle Aile ve çift terapisi aile üyelerinin katılımıyla gerçekleşen bir psikoterapi yöntemidir. Dünyada evlilik danışmanlığı ile ilgili ilk merkezler 1930’larda kuruldu. Paul Popenoe Los Angeles’ta Amerikan Aile İlişkileri Enstitüsünü açtı ve Abraham ve Hannah Stone da New York’da benzer bir klinik açtılar. Evlilik danışması ile ilgili üçüncü bir merkez de 1932’de Emily Hartshorne Mudd tarafından başlatılan Philedelphia Evlilik konseyi idi.

1942’de bu yeni mesleğin üyeleri yıllık olarak toplanmaya başladı ve 1945’te fi kirlerini paylaşmak, mesleki standartlar oluşturmak ve araştırmayı geliştirmek amacıyla Amerikan Evlilik Danışmanları Birliği’ni kurdular. 1940 ve 50’li yıllarda psikozlarda kuşaklar arası etkileşim süreçlerine ilgi ailenin tedaviye katılmasıyla sonuçlandı. 1962’de ilk aile terapisi dergisi yayın hayatına başladı: Family Process.

Yurtdışında eğitim gören psikoterapistlerin uygulamalara başlamasıyla 90’lı yıllarda ülkemizde de aile terapileri fi ilen başlamış oldu. Terapinin öncüleri Ankara ve İstanbul’da çalışmaktaydı. 1996 yılında Ankara Üniversitesi bünyesinde Aile terapileri konulu bir kongre düzenlenmiş ve bildiriler “Aile Terapileri” başlığı altında bir kitap olarak yayınlanmıştır. 1998 yılında Çocuk Ruh sağlığı ve Hastalıkları Anabilim dalında “Aile Terapileri Birimi” resmi olarak faaliyete geçmiştir. Aile ve Evlilik Terapileri Derneği 1997 yılında kurulmuştur. Dernek düzenli olarak kongrelerini yapmaktadır. Hatta 2004 yılında uluslararası aile terapileri kogresini İstanbul’da başarıyla gerçekleştirmiştir. Türkiye Psikiyatri Birliği bünyesinde de Aile ve Eş Terapileri Bilimsel Çalışma Grubu 1999 yılından bu yana dernek etkinliği olarak yürütülmektedir.

Ankara, İstanbul ve İzmir gibi öncü şehirlerin dışında kalan bir şehirde Hatay’da üniversitedeki görevime başladıktan sonra aile ve eş terapilerini ve eğitim faaliyetlerini başlattım.

Polikliniğimize ilk başvuru sayısı 2007 yılı içinde 799, 2008 yılında 1700 olmuştur. Bunlardan ilk yıl 108 kişi ikinci yıl 50 kişi aile sorunları nedeniyle başvurmuş ya da sorunlarının aile içi ilişkilerden kaynaklandığı düşünülmüştür.

Eş sorunları ile ilgili başvuruların 2007’de 2 , 2008’de 6 tanesi hariç tamamı kadınlar tarafından yapılmıştır. Erkek eş terapiye daha sonra katılmıştır. En sık görülen sorunlar geniş aile sorunlarıdır. Özellikle de erkek olan eşin ailesiyle ilgili sorunlar ön planda görünmektedir. Çocuk yetiştirme ile ilgili fi kir ayrılıkları, iletişim sorunları, cinsellikle ilgili konular bunları takip etmektedir.

Uygulamalarımda kullandığım sistemik yaklaşımdaki temel kavramlar bu seansta açıklanacaktır.