Lütfen Türkçe Versiyon için Tıklayınız >>>Please Click Here for English Version >>>
ANASAYFA FAALİYETLER HAKKIMIZDA İLETİŞİM KURULLAR LİNKLER ÜYELİK BAŞVURUSU ÜYELİK KOŞULLARI ÜYELER
Lütfen Tüm Faaliyetler için Tıklayınız >>>
I. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ SEMPOZYUMU
I. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Sempozyumu, 2000 yılı Şubat ayında İstanbul'da gerçekleştirilmiştir. Sempozyuma, 150 uzman ve meslektaş katılmıştır. Aile ve çift terapilerinin yanı sıra, grup terapileri, seks terapisi ve psikotiklerde aile terapisi de, farklı özellik ve tanımları ve tümleyici özellikleri de sempozyum bünyesinde yer almıştır. Yurt çapında katılımla zenginleşen Ulusal Sempozyum, derneğimizin faaliyet planı dahilindeki Ulusal Kongre'lere zemin oluşturmuştur.
Detaylar...
I. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
Derneğimiz tarafından düzenlenen I. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi, 8-9-10 Mart 2002'de, İstanbul Boğaziçi Üniversitesi Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilmiştir.
Detaylar...
II. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
II. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi, 7-8-9 Mart 2003'de İstanbul Boğaziçi Üniversitesi Kültür Merkezi'nde düzenlenmiştir. Kongre, 60'ı konuşmacı olmak üzere, yaklaşık 300 kişinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir.
Detaylar...
XIV. IFTA DÜNYA AİLE TERAPİSİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD) ile International Family Therapy Association (IFTA), 24-27 Mart 2004'te, İstanbul'da, XIV. IFTA Dünya Aile Terapisi Kongresi'ni gerçekleştirmişlerdir.
Detaylar...
III. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
25-26-27 Mart 2005’te İstanbul’da, Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilmiş olan III. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi’nin teması “Entegratif Oryantasyon ve Terapi”dir.
Detaylar...
IV. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
16-17-18 Mart 2007'de İstanbul'da Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi'nde IV. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi gerçekleştirilmiştir. Kongre teması "Sistemikten Dinamiğe" olarak belirlenmiştir. 80 civarı konuşmacı olmak üzere, kongreye 350 kişi katılmıştır.
Detaylar...
V. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD) tarafından, 13-14-15 Mart 2009'da, İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde (SDKM), V. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi gerçekleştirilmiştir. Bu yıl kongremizin teması “Terapide Post-Yapısalcılık ve Sonrası“ olarak belirlenmiştir
Detaylar...
VI. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD), 14-15-16 Ekim 2011’de, VI. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi’ni düzenlemiştir. İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde (SDKM) gerçekleşen olan kongrenin teması “Psikoterapist Kimliği” olarak belirlenmiştir.
Detaylar...
VIII. EFTA AVRUPA AİLE TERAPİSİ DERNEĞİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD) ,24-27 Ekim 2013 tarihinde, İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde, Avrupa Aile Terapileri Derneği (European Family Therapy Association) EFTA'nın VIII. Kongresi'ne ev sahipliği yapmıştır.
Detaylar...
Derneğimiz ile ilgili haberler için listemize üye olunuz.
Lütfen Dernek ile ilgili Hakkımızda Kısmı için Tıklayınız >>>
Boşanmış ve Evli Bireylerde Yetişkin Bağlanma Yönelimlerinin Evlilik Uyumu Üzerine Etkisi
Ana Sayfa > Seçtiğiniz Site Kısmı > V. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ > Sözel Bildiriler > 

Boşanmış ve evli toplam 100 (49 boşanmış, 51 evli) katılımcıya, Evlilik Uyumu Ölçeği, Evlilik Yaşamı Ölçeği, Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri-II ve demografi k bilgi formu uygulanmıştır. Araştırmanın temel sorusu bağlamında, boşanmış ve evli, uyumlu ve uyumsuz katılımcıların, bağlanmaya ilişkin kaygı-bağlanmaya ilişkin kaçınma boyutları ve evlilik doyumu açısından farklılaşma durumunu belirlemek için çok yönlü varyans analizi yapılmıştır. Ayrıca evlilik uyumunu öngörmede bağlanmaya ilişkin kaygı ya da bağlanmaya ilişkin kaçınma boyutlarından hangisinin daha güçlü bir değişken olduğunu incelemek için aşamalı çoklu regresyon analizi uygulanmıştır. Literatürdeki benzer bulgulardan yola çıkarak söz konusu araştırmada, evlilik doyumu üzerinde cinsiyet etkisi de tek yönlü varyans analizi ile incelenmiştir. Son olarak, evlilik uyumu ve evlilik doyumu kavramlarının arasındaki ilişki korelasyon analizi ile sınanmıştır.

Bulgular, evli ve boşanmış katılımcıların sadece bağlanmaya ilişkin kaygı ısından farklılaşmasına rağmen, mevcut ya da sonlanmış evliliğini uyumlu ve uyumsuz olarak tanımlayan katılımcıların hem bağlanmaya ilişkin kaygı hem de bağlanmaya ilişkin kaçınma açısından farklılaştığını göstermiştir. Boşanmış bireylerde bağlanmaya ilişkin kaygı, evlilere göre daha yüksek bulunmuştur. Evliliğini uyumsuz olarak tanımlayanlarda, bağlanmaya ilişkin kaygı ve kaçınma, evliliğini uyumlu olarak tanımlayanlara göre daha yüksektir. Evlilik uyumunu öngörmede güçlü olan bağlanma boyutu ise bağlanmaya ilişkin kaçınma olarak bulunmuştur. Buradan hareketle bağlanmaya ilişkin kaygının evliliğin istikrarı; bağlanmaya ilişkin kaçınmanın ise evliliğin uyumuyla ilgili olduğu düşünülmüştür. Evlilik doyumu ve uyumu kavramları yüksek düzeyde ilişkili bulunmuş ve aynı yapıyı ifade edebilecekleri düşünülmüştür. Ayrıca literatürle tutarlı olarak erkeklerin evlilik doyumu, kadınlardan daha yüksek bulunmuştur. İlgili bulgular, sınırlılık ve öneriler tartışılmıştı.