Lütfen Türkçe Versiyon için Tıklayınız >>>Please Click Here for English Version >>>
ANASAYFA FAALİYETLER HAKKIMIZDA İLETİŞİM KURULLAR LİNKLER ÜYELİK BAŞVURUSU ÜYELİK KOŞULLARI ÜYELER
Lütfen Tüm Faaliyetler için Tıklayınız >>>
I. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ SEMPOZYUMU
I. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Sempozyumu, 2000 yılı Şubat ayında İstanbul'da gerçekleştirilmiştir. Sempozyuma, 150 uzman ve meslektaş katılmıştır. Aile ve çift terapilerinin yanı sıra, grup terapileri, seks terapisi ve psikotiklerde aile terapisi de, farklı özellik ve tanımları ve tümleyici özellikleri de sempozyum bünyesinde yer almıştır. Yurt çapında katılımla zenginleşen Ulusal Sempozyum, derneğimizin faaliyet planı dahilindeki Ulusal Kongre'lere zemin oluşturmuştur.
Detaylar...
I. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
Derneğimiz tarafından düzenlenen I. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi, 8-9-10 Mart 2002'de, İstanbul Boğaziçi Üniversitesi Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilmiştir.
Detaylar...
II. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
II. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi, 7-8-9 Mart 2003'de İstanbul Boğaziçi Üniversitesi Kültür Merkezi'nde düzenlenmiştir. Kongre, 60'ı konuşmacı olmak üzere, yaklaşık 300 kişinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir.
Detaylar...
XIV. IFTA DÜNYA AİLE TERAPİSİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD) ile International Family Therapy Association (IFTA), 24-27 Mart 2004'te, İstanbul'da, XIV. IFTA Dünya Aile Terapisi Kongresi'ni gerçekleştirmişlerdir.
Detaylar...
III. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
25-26-27 Mart 2005’te İstanbul’da, Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilmiş olan III. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi’nin teması “Entegratif Oryantasyon ve Terapi”dir.
Detaylar...
IV. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
16-17-18 Mart 2007'de İstanbul'da Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi'nde IV. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi gerçekleştirilmiştir. Kongre teması "Sistemikten Dinamiğe" olarak belirlenmiştir. 80 civarı konuşmacı olmak üzere, kongreye 350 kişi katılmıştır.
Detaylar...
V. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD) tarafından, 13-14-15 Mart 2009'da, İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde (SDKM), V. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi gerçekleştirilmiştir. Bu yıl kongremizin teması “Terapide Post-Yapısalcılık ve Sonrası“ olarak belirlenmiştir
Detaylar...
VI. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD), 14-15-16 Ekim 2011’de, VI. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi’ni düzenlemiştir. İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde (SDKM) gerçekleşen olan kongrenin teması “Psikoterapist Kimliği” olarak belirlenmiştir.
Detaylar...
VIII. EFTA AVRUPA AİLE TERAPİSİ DERNEĞİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD) ,24-27 Ekim 2013 tarihinde, İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde, Avrupa Aile Terapileri Derneği (European Family Therapy Association) EFTA'nın VIII. Kongresi'ne ev sahipliği yapmıştır.
Detaylar...
Derneğimiz ile ilgili haberler için listemize üye olunuz.
Lütfen Dernek ile ilgili Hakkımızda Kısmı için Tıklayınız >>>
Eski Bir Konu, Yeni Bir Bakış: Kişiler Arası Bir Travma Olarak Evlilik Dışı İlişki
Ana Sayfa > Seçtiğiniz Site Kısmı > V. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ > Sözel Bildiriler > 

Evlilik dışı ilişki, araştırmacılar için karmaşık konulardan biri olduğu gibi, uygulamacıların da sıkça karşılaştığı bir problemlerdir. Birçok değişkenin (kültür, cinsiyet, ilişki tipi, aldatmanın türü ve geçmiş deneyimler) etkileşimi nedeniyle, aldatma üzerine araştırma yapmak oldukça güç görünmektedir. Bununla birlikte, evlilik dışı ilişkinin, hem ilişki hem de birey üzerinde yıkıcı etkisi belirlenmiş ve her iki eşinde ilişkinin açığa çıkması ardından duygusal sorunlar bildirdiği görülmüştür.

Son yıllarda, klinik alanda evlilik dışı ilişki ve etkileri, travma başlığı altında ele alınmaktadır. Bu alanda çalışan kişilerin başında Lusterman (1998) gelmektedir. Lusterman, yayınladığı çalışmalarında, eşinin evlilik dışı ilişkisini öğrenmesi ardından kişilerin, travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) semptomlarına paralel tepkiler gösterdiğini belirtmiştir. Glass (2003) ve birçok uygulamacı-araştırmacıda çalışmalarında bu paralelliğe dikkat çekmişlerdir. Gordon ve Baucom (2003) ise aldatmayı “kişiler arası bir travma” olarak adlandırmış ve hazırladıkları müdahale paketini de travma tedavisi doğrultusunda kurgulamışlardır. Bir diğer uygulamacı, Ortman (2005) yayınladığı çalışmasında travma modeli bir adım daha öteye götürerek aldatma sonrası stres bozukluğu (PISD) tanımını önermiştir.

Aldatmanın “kişilerarası travmatik yaşam olayı” olduğuna dair güçlü bir fi kir birliği olsa da, evlilik dışı ilişkisinin öğrenilmesi ardından gösterilen travmatik tepkilere ilişkin araştırmalar oldukça sınırlıdır. Bu alanda, Meldrim (2006) ve Schalk’in (2006) kalitatif çalışmaları, aldatıldığını öğrenen eşlerde travmatik etkiyi destekler niteliktedir. Bu alanda henüz kantitatif çalışmalar ise bulunmamaktadır.

Bu sunuda amaç; öncelikle aldatma literatürünü kısaca gözden geçirmek ve özellikle aldatma ile yaralanmış çiftlere ve bireylere dönük travma modeli ile ilgili yaklaşımları sunmaktır. Yine bu literatür doğrultusunda, yürütülmekte olan “evlilik dışı ilişkinin aldatılan eş üstündeki travmatik etkisinin yordayıcıları” başlıklı doktora tez çalışmasının ana hatlarının sunulması da hedefl enmektedir.