Lütfen Türkçe Versiyon için Tıklayınız >>>Please Click Here for English Version >>>
ANASAYFA FAALİYETLER HAKKIMIZDA İLETİŞİM KURULLAR LİNKLER ÜYELİK BAŞVURUSU ÜYELİK KOŞULLARI ÜYELER
Lütfen Tüm Faaliyetler için Tıklayınız >>>
I. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ SEMPOZYUMU
I. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Sempozyumu, 2000 yılı Şubat ayında İstanbul'da gerçekleştirilmiştir. Sempozyuma, 150 uzman ve meslektaş katılmıştır. Aile ve çift terapilerinin yanı sıra, grup terapileri, seks terapisi ve psikotiklerde aile terapisi de, farklı özellik ve tanımları ve tümleyici özellikleri de sempozyum bünyesinde yer almıştır. Yurt çapında katılımla zenginleşen Ulusal Sempozyum, derneğimizin faaliyet planı dahilindeki Ulusal Kongre'lere zemin oluşturmuştur.
Detaylar...
I. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
Derneğimiz tarafından düzenlenen I. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi, 8-9-10 Mart 2002'de, İstanbul Boğaziçi Üniversitesi Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilmiştir.
Detaylar...
II. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
II. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi, 7-8-9 Mart 2003'de İstanbul Boğaziçi Üniversitesi Kültür Merkezi'nde düzenlenmiştir. Kongre, 60'ı konuşmacı olmak üzere, yaklaşık 300 kişinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir.
Detaylar...
XIV. IFTA DÜNYA AİLE TERAPİSİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD) ile International Family Therapy Association (IFTA), 24-27 Mart 2004'te, İstanbul'da, XIV. IFTA Dünya Aile Terapisi Kongresi'ni gerçekleştirmişlerdir.
Detaylar...
III. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
25-26-27 Mart 2005’te İstanbul’da, Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilmiş olan III. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi’nin teması “Entegratif Oryantasyon ve Terapi”dir.
Detaylar...
IV. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
16-17-18 Mart 2007'de İstanbul'da Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi'nde IV. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi gerçekleştirilmiştir. Kongre teması "Sistemikten Dinamiğe" olarak belirlenmiştir. 80 civarı konuşmacı olmak üzere, kongreye 350 kişi katılmıştır.
Detaylar...
V. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD) tarafından, 13-14-15 Mart 2009'da, İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde (SDKM), V. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi gerçekleştirilmiştir. Bu yıl kongremizin teması “Terapide Post-Yapısalcılık ve Sonrası“ olarak belirlenmiştir
Detaylar...
VI. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD), 14-15-16 Ekim 2011’de, VI. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi’ni düzenlemiştir. İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde (SDKM) gerçekleşen olan kongrenin teması “Psikoterapist Kimliği” olarak belirlenmiştir.
Detaylar...
VIII. EFTA AVRUPA AİLE TERAPİSİ DERNEĞİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD) ,24-27 Ekim 2013 tarihinde, İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde, Avrupa Aile Terapileri Derneği (European Family Therapy Association) EFTA'nın VIII. Kongresi'ne ev sahipliği yapmıştır.
Detaylar...
Derneğimiz ile ilgili haberler için listemize üye olunuz.
Lütfen Dernek ile ilgili Hakkımızda Kısmı için Tıklayınız >>>
Psikoterapist Kimdir?
Ana Sayfa > Seçtiğiniz Site Kısmı > VI. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ > Panel Özetleri > 

 

Psikoterapist Kimdir?

Son dönemde üklemizde psikoterapi, psikoloji, psikiyatri, kavramları, ilgili kurumlar, kapsam, içerik ve sınırlar açısından oldukça karmaşık bir süreç yaşanmaktadır.Bu panel; alanla ilgili tanımların, uygulamaların ele alınması,ve yasal düzenlemeler hakkında uluslararası standartları içeren, bilimsel ve etik çerçeveleri tartışmak ve bu gelişmeleri geniş tabanlı bir kurumsal zemine taşımak amaçlı bir tartışma ve paylaşımı başlatmak amaçlı düşünülmüştğr.

Sorunu çeşitli katmanlarda ele aldığımızda ortaya çıkan durum özetle şöyle;

1. Türkiye’de kapsamlı, tutarlı ve ihtiyaçlara cevap veren “sağlıklı” bir ruh sağlığı yasasının olmayışı,

2. Varolan ilgili yasada;

psikolojik değerlendirme, psikolojik danışmanlık ve psikoterapi hizmetlerinin hangi profesyonellerce, hangi kurumlarda verilebileceğinin günümüz şartlarına uygun bir biçimde çerçevelenmemiş olması

3- Psikoterapist/terapist kimliğinin nasıl edinildiği ve uygulandığı hakkında tutarlı ilkelerin bulunmayışı

Bize göre;

1. Psikoterapi çok disiplinli bir çalışma anlayışına sahip ve bu anlayışa uygun tutum ve davranışları gösterebilen profesyonellerin verebileceği bir hizmet olmalıdır. Psikoterapistlik bir lisans sonrası eğitimdir ve belirli meslek gruplarından profesyoneller bu eğitimleri alabilir.

2. Psikoterapistlerin hangi şartlar altında, hangi kurumlarda ve nasıl bir eğitimle hizmet verebileceklerini belirleyen yasal zemin (yeni bir ruh sağlığı yasasının parçası olarak) olmalı ve bu yasayı yürüten organlar oluşturulmalıdır.

3. Bu çalışmayı başlatabilecek (ve yürütülmesinde danışmanlık sağlayabilecek) en uygun/yetkin kişilerin psikoterapistler (tüm dünyada geçerliliği kabul görmüş, standartları belirli psikoterapi eğitimi veren kurumların

takibinde yetişmiş) olduğu açıktır.

4. Bu sorun sadece özel çalışan psikoterapistlerin meselesi de değildir. Psikoterapi hizmetleri üst başlığı altındaki tüm konuları ve (mesleki tanım, eğitim, unvan, yeterlilikler, süpervizyon, sınırlılıklar, denetim vb.) içermektedir.

Esas olan psikoterapi/psikolojik danışmanlık hizmetine ihtiyaç duyan bu ülkenin insanlarının, sorundan habersiz olmakla birlikte, zarar görüyor ya da görebilecek olmasıdır.İnsanlarımızın kaliteli psikoterapi hizmetlerini herkes kadar hak ettiğini düşünüyor, sizleri bu önemli ve uzun soluklu çalışmaya katılmaya çağırıyoruz.