Lütfen Türkçe Versiyon için Tıklayınız >>>Please Click Here for English Version >>>
ANASAYFA FAALİYETLER HAKKIMIZDA İLETİŞİM KURULLAR LİNKLER ÜYELİK BAŞVURUSU ÜYELİK KOŞULLARI ÜYELER
Lütfen Tüm Faaliyetler için Tıklayınız >>>
I. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ SEMPOZYUMU
I. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Sempozyumu, 2000 yılı Şubat ayında İstanbul'da gerçekleştirilmiştir. Sempozyuma, 150 uzman ve meslektaş katılmıştır. Aile ve çift terapilerinin yanı sıra, grup terapileri, seks terapisi ve psikotiklerde aile terapisi de, farklı özellik ve tanımları ve tümleyici özellikleri de sempozyum bünyesinde yer almıştır. Yurt çapında katılımla zenginleşen Ulusal Sempozyum, derneğimizin faaliyet planı dahilindeki Ulusal Kongre'lere zemin oluşturmuştur.
Detaylar...
I. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
Derneğimiz tarafından düzenlenen I. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi, 8-9-10 Mart 2002'de, İstanbul Boğaziçi Üniversitesi Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilmiştir.
Detaylar...
II. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
II. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi, 7-8-9 Mart 2003'de İstanbul Boğaziçi Üniversitesi Kültür Merkezi'nde düzenlenmiştir. Kongre, 60'ı konuşmacı olmak üzere, yaklaşık 300 kişinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir.
Detaylar...
XIV. IFTA DÜNYA AİLE TERAPİSİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD) ile International Family Therapy Association (IFTA), 24-27 Mart 2004'te, İstanbul'da, XIV. IFTA Dünya Aile Terapisi Kongresi'ni gerçekleştirmişlerdir.
Detaylar...
III. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
25-26-27 Mart 2005’te İstanbul’da, Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilmiş olan III. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi’nin teması “Entegratif Oryantasyon ve Terapi”dir.
Detaylar...
IV. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
16-17-18 Mart 2007'de İstanbul'da Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi'nde IV. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi gerçekleştirilmiştir. Kongre teması "Sistemikten Dinamiğe" olarak belirlenmiştir. 80 civarı konuşmacı olmak üzere, kongreye 350 kişi katılmıştır.
Detaylar...
V. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD) tarafından, 13-14-15 Mart 2009'da, İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde (SDKM), V. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi gerçekleştirilmiştir. Bu yıl kongremizin teması “Terapide Post-Yapısalcılık ve Sonrası“ olarak belirlenmiştir
Detaylar...
VI. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD), 14-15-16 Ekim 2011’de, VI. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi’ni düzenlemiştir. İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde (SDKM) gerçekleşen olan kongrenin teması “Psikoterapist Kimliği” olarak belirlenmiştir.
Detaylar...
VIII. EFTA AVRUPA AİLE TERAPİSİ DERNEĞİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD) ,24-27 Ekim 2013 tarihinde, İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde, Avrupa Aile Terapileri Derneği (European Family Therapy Association) EFTA'nın VIII. Kongresi'ne ev sahipliği yapmıştır.
Detaylar...
Derneğimiz ile ilgili haberler için listemize üye olunuz.
Lütfen Dernek ile ilgili Hakkımızda Kısmı için Tıklayınız >>>
Aile Terapisti Olmak ve Terapi Yapmak:Satir Dönüşümsel Sistemik Terapi ve Eğitimiyle Terapist Kimliğinin Gelişimi
Ana Sayfa > Seçtiğiniz Site Kısmı > VI. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ > Çalışma Grubu Özetleri > 

 

Aile Terapisti Olmak ve Terapi Yapmak:

Satir Dönüşümsel Sistemik Terapi ve Eğitimiyle Terapist Kimliğinin Gelişimi

Araştırmalar terapinin sonucuna etki eden en önemli faktörün kuvvetli bir terapötik ilişki olduğunu saptamıştır, hiçbir yaklaşım bir diğerine üstün çıkmamaıştır. Terapistin kendisi değişim için en büyük araçtır.

Aile Terapisinin ilk eğitmenlerinden olan Virginia Satir ” Terapistin insanlığı uzmanlığından daha önemlidir” diyerek terapistin ’yaptığından’ çok ’oluşu’na dikkat çekmiştir. Terapistin güvenilir, kendiyle ve danışanıyla bağlantı kurabilen, kendiyle içsel uyum ve (congruent) dengede olabilmesinin önemini vurgulamıştır. Bu içsel uyum ve denge için ise terapistin kendi aile geçmişinden gelen meseleleri çözme yönünde çalışarak kendini tanıması gereklidir.

Amerikan Aile Terapisi Derneği (AAMFT) aile terapistlerinin etkin bir terapi yaparak çeşitli toplulukların gereksinimlerini karşılayabilmeleri için terapistin 128 yetkinliklere sahip olması gerektiğini saptamıştır. Bu yetkinlikler danışanlarda dayanıklıklık ve iyileşme yaratmada yardımcı olacak, terapistin farkındalık, kabul ve farklılıklara saygı yansıtan davranış, beceri, tavırlarında kendini gösterir. Avrupa Aile Terapisi Derneği (EFTA) eğitim kriterlerinde terapist adayının kendi kişisel dahlini ve terapi sürecine dahlini tanıyıp bunu yönetebileceğinden emin olunması gerektiğini vurgular. Terapist eğitiminde terapistin kişisel farkındalığı ve gelişiminin eğitimde sağlanmasının hedeflenmesi ve bunun için kişisel terapi, grup çalışması, kendi kaynak aile çalışmalarından yararlanılması önerilir.

Sunucu, yukarıda belirtilen kriterler ışığında hedefi hem yetkinlik odaklı eğitim alınması hem de terapistin kendi kişisel gelişimini sağlayan 3 yıllık aile terapisi eğitim programı oluşturmuştur. Eğitimde terapistin kendi kişisel gelişim süreci, Satir Dönüşümsel Sistemik Terapi’nin ana unsurlarını uygulayarak terapistin kendini tanıması, terapiye getirdiği kendi kaynaklarını, geliştirmeye ihtiyaç duyduğu yönleri ve içsel süreçleri hakkında farkındalık kazanmasını içermektedir.

Bu çalışmada katılımcıların Satir Dönüşümsel Sistemik Terapi’de kullanılan sistemik, olumlu yönelimli, değişim odaklı, terapistin kendini kullanması ve yaşantısallık gibi unsurları deneyimleyerek hem kişisel gelişim sağlaması hem de aile terapisi becerileri kazanması hedeflenmektedir. Çalışma, katılımcıların bilgi ve deneyimi içselleştirmesi amacıyla yaşantısal temelli olacaktır. Çalışmada katılımcıların dığer katılımcılarla 2’li veya küçük grup olarak çalışması ve kendi süreçlerini paylaşması beklenilmektedir.

Çalışma Planı

1..Aile terapisti olma ve aile terapisi yapabilmedeki yetkinliklerin gözden geçirilmesi

2..İçsel sistemi incelemede Satir Buzdağı Metaforu kullanarak Katılımcıların kendi kişisel gelişimlerini irdelemeleri

3..Terapistin Kim oluşunu, nasıl bir terapist olmak istediği ve kendi aile terapisti olma sürecindeki kaynaklarını, gelişmeye ihtıyacı olan yanları yaşantısal teknikler ( Ör: Satir Özdeğer Koruma Kiti, sanat terapisi ) kullanarak irdeleyerek Satir Dönüşümsel Sistemik terapinin unsurlarını deneyimleyerek öğrenmek.