Lütfen Türkçe Versiyon için Tıklayınız >>>Please Click Here for English Version >>>
ANASAYFA FAALİYETLER HAKKIMIZDA İLETİŞİM KURULLAR LİNKLER ÜYELİK BAŞVURUSU ÜYELİK KOŞULLARI ÜYELER
Lütfen Tüm Faaliyetler için Tıklayınız >>>
I. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ SEMPOZYUMU
I. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Sempozyumu, 2000 yılı Şubat ayında İstanbul'da gerçekleştirilmiştir. Sempozyuma, 150 uzman ve meslektaş katılmıştır. Aile ve çift terapilerinin yanı sıra, grup terapileri, seks terapisi ve psikotiklerde aile terapisi de, farklı özellik ve tanımları ve tümleyici özellikleri de sempozyum bünyesinde yer almıştır. Yurt çapında katılımla zenginleşen Ulusal Sempozyum, derneğimizin faaliyet planı dahilindeki Ulusal Kongre'lere zemin oluşturmuştur.
Detaylar...
I. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
Derneğimiz tarafından düzenlenen I. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi, 8-9-10 Mart 2002'de, İstanbul Boğaziçi Üniversitesi Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilmiştir.
Detaylar...
II. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
II. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi, 7-8-9 Mart 2003'de İstanbul Boğaziçi Üniversitesi Kültür Merkezi'nde düzenlenmiştir. Kongre, 60'ı konuşmacı olmak üzere, yaklaşık 300 kişinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir.
Detaylar...
XIV. IFTA DÜNYA AİLE TERAPİSİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD) ile International Family Therapy Association (IFTA), 24-27 Mart 2004'te, İstanbul'da, XIV. IFTA Dünya Aile Terapisi Kongresi'ni gerçekleştirmişlerdir.
Detaylar...
III. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
25-26-27 Mart 2005’te İstanbul’da, Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilmiş olan III. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi’nin teması “Entegratif Oryantasyon ve Terapi”dir.
Detaylar...
IV. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
16-17-18 Mart 2007'de İstanbul'da Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi'nde IV. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi gerçekleştirilmiştir. Kongre teması "Sistemikten Dinamiğe" olarak belirlenmiştir. 80 civarı konuşmacı olmak üzere, kongreye 350 kişi katılmıştır.
Detaylar...
V. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD) tarafından, 13-14-15 Mart 2009'da, İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde (SDKM), V. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi gerçekleştirilmiştir. Bu yıl kongremizin teması “Terapide Post-Yapısalcılık ve Sonrası“ olarak belirlenmiştir
Detaylar...
VI. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD), 14-15-16 Ekim 2011’de, VI. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi’ni düzenlemiştir. İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde (SDKM) gerçekleşen olan kongrenin teması “Psikoterapist Kimliği” olarak belirlenmiştir.
Detaylar...
VIII. EFTA AVRUPA AİLE TERAPİSİ DERNEĞİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD) ,24-27 Ekim 2013 tarihinde, İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde, Avrupa Aile Terapileri Derneği (European Family Therapy Association) EFTA'nın VIII. Kongresi'ne ev sahipliği yapmıştır.
Detaylar...
Derneğimiz ile ilgili haberler için listemize üye olunuz.
Lütfen Dernek ile ilgili Hakkımızda Kısmı için Tıklayınız >>>
Evli Kadınların Aile Sistemlerini Algışayışları
Ana Sayfa > Seçtiğiniz Site Kısmı > VI. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ > Sözel Bildiri Özetleri > 

 

Evli Kadınların Aile Sistemlerini Algışayışları

Bu çalışmanın amacı evli kadınların aile sistemlerini nasıl algıladıklarını incelemektir. Araştırma verileri 21 evli kadından görüşme yöntemi ile elde edilmiştir. Elde edilen nitel verilerin betimsel içerik analizi 4 temada (görevler, işbirliği ve destekleme; aile içi etkileşim; denge, kurallar ve roller; kök aile ve üst sistem) yapılmıştır. Araştırma bulguları özetle şunlardır: • Kadınlara göre ailede genellikle geleneksel işbölümü vardır. Ailenin ekonomik ihtiyaçları baba, ev işleri ve çocuk bakımı anne tarafından yerine getirilmektedir. • Aile üyelerinin kişisel gelişimlerinin desteklenmesi denilince çocukların gelişiminin algılandığı ve çocukların eğitim ve sosyal gelişimleri için çaba harcandığı, çocukların cinsiyetine göre ayrım yapılmadığı, geleneksel olarak kız çocuklarından ‘ev işlerinde ve kardeş bakımında’ rol üstlenmelerinin beklenmediği de belirlenmiştir. • Kadınlara göre eş ilişkisinde ‘sevgi, saygı, güven, sabır, fedakarlık, iletişim, af etme ve kök aile’ önemli anahtar kavramlardır. Ayrıca hayalindeki evliliğe sahip olduğunu düşünen, tanışarak evlenen kadınların eş ilişkisinin daha doyumlu olduğu, evlilik yılı arttıkça eş ilişkisinin de olgunlaştığı belirlenmiştir. • Aile üyelerinin ortak boş zaman etkinliklerinde hafta içi akşam yemeği ve sonrası sohbetler ile hafta sonları ve tatillerde kök aile ve akrabalarla etkileşimlerin tercih edildiği anlaşılmaktadır. • Ailenin dengesi ‘iş-mekan değişikliği, çocukların üniversiteye başlaması, emeklilik, hastalık’ gibi çekirdek aile üyeleri ile ilgili etkenler nedeni ile bozulduğu, ailenin yeniden dengelenmesi için aile üyelerinin kenetlendiği belirlenmiştir. • Kadınlara göre geleneksel değerler ailelerinin kural ve rollerinde önemli belirleyiciler, ancak değişime de açık, esnek aile yapısının olduğu da belirlenmiştir. • Kadınlara göre çekirdek aile sistemlerinin kök aile, akraba, komşular, iş arkadaşları ile etkileşimi yoğun olduğu ve bundan hoşnut oldukları ancak makro sistemle (özellikle ülke ve dünya gündemi) ilgilerinin sınırlı olduğu belirlenmiştir. Genel olarak evli kadınların geleneksel Türk aile yapısının değerlerini benimsedikleri belirlenmiştir. Ancak, dört temada dikkate değer bir diğer bulgu da kadınların öğrenim düzeyi artıkça aile yapılarını daha farklı algıladıkları ve bunun aile sistemlerini etkilediği belirlenmiştir.