Lütfen Türkçe Versiyon için Tıklayınız >>>Please Click Here for English Version >>>
ANASAYFA FAALİYETLER HAKKIMIZDA İLETİŞİM KURULLAR LİNKLER ÜYELİK BAŞVURUSU ÜYELİK KOŞULLARI ÜYELER
Lütfen Tüm Faaliyetler için Tıklayınız >>>
I. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ SEMPOZYUMU
I. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Sempozyumu, 2000 yılı Şubat ayında İstanbul'da gerçekleştirilmiştir. Sempozyuma, 150 uzman ve meslektaş katılmıştır. Aile ve çift terapilerinin yanı sıra, grup terapileri, seks terapisi ve psikotiklerde aile terapisi de, farklı özellik ve tanımları ve tümleyici özellikleri de sempozyum bünyesinde yer almıştır. Yurt çapında katılımla zenginleşen Ulusal Sempozyum, derneğimizin faaliyet planı dahilindeki Ulusal Kongre'lere zemin oluşturmuştur.
Detaylar...
I. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
Derneğimiz tarafından düzenlenen I. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi, 8-9-10 Mart 2002'de, İstanbul Boğaziçi Üniversitesi Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilmiştir.
Detaylar...
II. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
II. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi, 7-8-9 Mart 2003'de İstanbul Boğaziçi Üniversitesi Kültür Merkezi'nde düzenlenmiştir. Kongre, 60'ı konuşmacı olmak üzere, yaklaşık 300 kişinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir.
Detaylar...
XIV. IFTA DÜNYA AİLE TERAPİSİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD) ile International Family Therapy Association (IFTA), 24-27 Mart 2004'te, İstanbul'da, XIV. IFTA Dünya Aile Terapisi Kongresi'ni gerçekleştirmişlerdir.
Detaylar...
III. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
25-26-27 Mart 2005’te İstanbul’da, Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilmiş olan III. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi’nin teması “Entegratif Oryantasyon ve Terapi”dir.
Detaylar...
IV. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
16-17-18 Mart 2007'de İstanbul'da Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi'nde IV. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi gerçekleştirilmiştir. Kongre teması "Sistemikten Dinamiğe" olarak belirlenmiştir. 80 civarı konuşmacı olmak üzere, kongreye 350 kişi katılmıştır.
Detaylar...
V. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD) tarafından, 13-14-15 Mart 2009'da, İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde (SDKM), V. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi gerçekleştirilmiştir. Bu yıl kongremizin teması “Terapide Post-Yapısalcılık ve Sonrası“ olarak belirlenmiştir
Detaylar...
VI. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD), 14-15-16 Ekim 2011’de, VI. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi’ni düzenlemiştir. İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde (SDKM) gerçekleşen olan kongrenin teması “Psikoterapist Kimliği” olarak belirlenmiştir.
Detaylar...
VIII. EFTA AVRUPA AİLE TERAPİSİ DERNEĞİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD) ,24-27 Ekim 2013 tarihinde, İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde, Avrupa Aile Terapileri Derneği (European Family Therapy Association) EFTA'nın VIII. Kongresi'ne ev sahipliği yapmıştır.
Detaylar...
Derneğimiz ile ilgili haberler için listemize üye olunuz.
Lütfen Dernek ile ilgili Hakkımızda Kısmı için Tıklayınız >>>
Eş Terapisinde Mikrotravma Kavramı: İncir Çekirdeğini Doldurmayan Şeyler İlişkimize Büyük Zararlar Verebilir mi? Mikrotravmalarımızı Keşfedip Uygun Başaçıkma Yolları Öğrenebilir miyiz?
Ana Sayfa > Seçtiğiniz Site Kısmı > VI. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ > Çalışma Grubu Özetleri > 

 

Eş Terapisinde Mikrotravma Kavramı: İncir Çekirdeğini Doldurmayan Şeyler İlişkimize Büyük Zararlar Verebilir mi? Mikrotravmalarımızı Keşfedip Uygun Başaçıkma Yolları Öğrenebilir miyiz?

Pozitif Aile Terapisi(PAT) gerçek ve varolan anlamına gelen positum kelimesinden gelir. Pozitif Aile Terapisi Prof Dr. Nossrat Peseschkian tarafından kurulmuş yaklaşık 40 yıldan fazla bir süredir 50 den fazla ülkede kurumsallaşmış ve aktif olarak uygulanmaktadır.

Her ailede sorunlar ve çatışmaların yanı sıra çatışmalarla baş etme kapasitesi de mevcuttur. Her insanın, ailenin ve kişilerarası her ilişkinin içinde var olan kendi kendine yardım potansiyelini harekete geçirmek önemlidir.

Temel olarak şu ilkeleri benimser.

-Mevcut kapasitelerin açığa çıkarılmasına ve çatışma çözümünde yeteneklerimizin geliştirilip kullanılması yani kendi kendine yardımı öğrenmeyi

-Sorunu bireyin basit bir özelliği olarak ele almak yerine aynı zamanda kişinin aile ve toplum ilişkilerindeki niteliğin bir yansımsı olarak görmeyi, -Kültürler arası yaklaşımı ana prensip olarak ele alırken kişiyi hem birey hem de içinde bunduğu toplumun bir üyesi olarak değerlendirir. Aynı zamanda büyüdüğü kültürü ve yetiştiriliş biçiminin önemini değerlendirir.

-İnsanların ortak noktaları ve ayrıldıkları alanları anlamaya çalışırken çatışma içeriğinin dökümünü oluşturur. Farklılaşma Analiz Envanteri çatışmaların değerlendirilmesinde ve çözüm aşamasında kullanılmaktadır.

Mikrotravmalar günlük yaşantımızda çok büyük stres kaynağı olduğu düşünülmeyen ancak yine de bizi rahatsız etmeye devam eden birçok kez de baş ettiğimizi sandığımız sorunlardır. Uygun biçimde çözümlenmediğinde bu sorunlar bir süre sonra biriken etkileri sonucu kişilerarası çatışmalara, iç çatışmaya ve psikosomatik bozukluklara yol açabilmektedir.

Terapiste başvuran birçok çift aslında ilişkilerinde çok büyük sorunlar olmasa da küçük şeylerden büyük kavgalar yaptıklarını, bir türlü anlaşamadıklarını ifade etmektedirler. Günlük hayatımızda birçok kez stres dediğimiz bu mikrotravmaların anlaşılması ve analizi gerekmektedir. Bireysel, ailesel, geleneksel, kültürel ve kişiler arası ilişkisel anlamlarını keşfetmek çözüm konusunda bize yol göstermektedir.

Pozitif Aile Terapisinde kullanılan Farklılaşma Analiz Envanteri mikrotravmaları anlamak ve uygun baş etme yollarını keşfetme konusunda yol gösterici olmaktadır.

Bu çalışma grubunda mikrotravmaların ilişkiyi nasıl etkilediğini anlamanın yanı sıra kendi denge modelimizi, çatışma ile nasıl baş ettiğimizi ve pozitif aile terapisinde önemli bir enstruman olarak kullanılan dörtlü model boyutunu çalışacağız