Lütfen Türkçe Versiyon için Tıklayınız >>>Please Click Here for English Version >>>
ANASAYFA FAALİYETLER HAKKIMIZDA İLETİŞİM KURULLAR LİNKLER ÜYELİK BAŞVURUSU ÜYELİK KOŞULLARI ÜYELER
Lütfen Tüm Faaliyetler için Tıklayınız >>>
I. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ SEMPOZYUMU
I. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Sempozyumu, 2000 yılı Şubat ayında İstanbul'da gerçekleştirilmiştir. Sempozyuma, 150 uzman ve meslektaş katılmıştır. Aile ve çift terapilerinin yanı sıra, grup terapileri, seks terapisi ve psikotiklerde aile terapisi de, farklı özellik ve tanımları ve tümleyici özellikleri de sempozyum bünyesinde yer almıştır. Yurt çapında katılımla zenginleşen Ulusal Sempozyum, derneğimizin faaliyet planı dahilindeki Ulusal Kongre'lere zemin oluşturmuştur.
Detaylar...
I. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
Derneğimiz tarafından düzenlenen I. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi, 8-9-10 Mart 2002'de, İstanbul Boğaziçi Üniversitesi Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilmiştir.
Detaylar...
II. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
II. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi, 7-8-9 Mart 2003'de İstanbul Boğaziçi Üniversitesi Kültür Merkezi'nde düzenlenmiştir. Kongre, 60'ı konuşmacı olmak üzere, yaklaşık 300 kişinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir.
Detaylar...
XIV. IFTA DÜNYA AİLE TERAPİSİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD) ile International Family Therapy Association (IFTA), 24-27 Mart 2004'te, İstanbul'da, XIV. IFTA Dünya Aile Terapisi Kongresi'ni gerçekleştirmişlerdir.
Detaylar...
III. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
25-26-27 Mart 2005’te İstanbul’da, Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilmiş olan III. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi’nin teması “Entegratif Oryantasyon ve Terapi”dir.
Detaylar...
IV. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
16-17-18 Mart 2007'de İstanbul'da Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi'nde IV. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi gerçekleştirilmiştir. Kongre teması "Sistemikten Dinamiğe" olarak belirlenmiştir. 80 civarı konuşmacı olmak üzere, kongreye 350 kişi katılmıştır.
Detaylar...
V. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD) tarafından, 13-14-15 Mart 2009'da, İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde (SDKM), V. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi gerçekleştirilmiştir. Bu yıl kongremizin teması “Terapide Post-Yapısalcılık ve Sonrası“ olarak belirlenmiştir
Detaylar...
VI. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD), 14-15-16 Ekim 2011’de, VI. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi’ni düzenlemiştir. İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde (SDKM) gerçekleşen olan kongrenin teması “Psikoterapist Kimliği” olarak belirlenmiştir.
Detaylar...
VIII. EFTA AVRUPA AİLE TERAPİSİ DERNEĞİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD) ,24-27 Ekim 2013 tarihinde, İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde, Avrupa Aile Terapileri Derneği (European Family Therapy Association) EFTA'nın VIII. Kongresi'ne ev sahipliği yapmıştır.
Detaylar...
Derneğimiz ile ilgili haberler için listemize üye olunuz.
Lütfen Dernek ile ilgili Hakkımızda Kısmı için Tıklayınız >>>
Aile Terapisinde İlk Görüşme Öncesi
Ana Sayfa > Seçtiğiniz Site Kısmı > VI. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ > Sözel Bildiri Özetleri > 

 

Aile Terapisinde İlk Görüşme Öncesi

Aile terapisinde ilk görüşme öncesi, önemli birçok kritik ve kırılgan özellik taşımaktadır. Terapi sürecinin hemen öncesinde karşılaşılan bu kırılgan periyotta terapi için başvuran danışan, terapiye başlama ve risk alma ile ilgili önemli bir karar verme aşamasındadır. Önceden olumlu terapi deneyimleri olan bir danışan, yararlanabileceğinden emin bir biçimde terapiye başlayabilmektedir. Terapi deneyimi olmayan bir danışan ise tedaviye başlama kararı için tedaviden beklentileri ve korkuları çerçevesinde ambivalan duygular yaşayabilmektedir. Danışanlar, karşılaştıkları sorunlara çözüm üretmede yakın sosyal çevrelerinde bulunan bireylerden yardım alma yönünde hareket etmektedirler. Çözüm üretemedikleri noktada kaygıyla profesyonel yardıma yönelebilmektedirler. Bu süreçte, hiç terapi deneyimi olmayan danışanlar, daha önce tanımadıkları bir profesyonelin sorunlarını çözmede onlara ne derece yararlı olacağı, sorunlarını terapiste nasıl anlatacakları, terapistin onlara inanıp inanmayacağı gibi konularda kaygılı olabilmektedirler. Bu nedenle, için ilk görüşme öncesinde belli ilkelerle hereket edilmesinin yaralı olacağı önerilmektedir. Terapiye başvurma sırasında, aile üyelerinin her birinin sorunları ile ilgili tutumları, beklentileri ve motivasyonları farklıdır. Her bir aile üyesinin terapiye karar vermede açık ve gizil nedenleri vardır. İlk görüşme öncesinde, danışanı dinleme, anlaşıldığını yansıtma, ifade etmek istediği durumun bir kriz durumu olup olmadığını değerlendirme, o klinikte müdahale edilip edilemeyeceğine karar verme ve değerlendirmeyi mümkün olduğunca kısa zamanda tamamlayıp danışana uygun bir yanıt verme önemli ilkeler arasında yer almaktadır. İlk görüşme öncesinde, terapistle ilk iletişimi neden özellikle o aile üyesinin kurduğunu gözden kaçırmama ve ailede herbir aile üyesi ile uyumlu olmanın önemini herzaman ön planda tutma, randevuların nasıl planlandığı, ödenmesi gereken terapi ücreti, randevunun nasıl iptal edilebileceğinin uygun biçimde konuşulması, hatta terapi merkezine nasıl ulaşabilecekleri, merkezin bulunduğu yeri bilip bilmedikleri gibi durumların gözden geçirilmesi de önemli ilkeler arasındadır. Bu çalışmada, ilk görüşme öncesinde danışan ailelerin terapiye ilişkin beklentileri, kaygıları, danışanla ilk görüşme öncesine ilişkin öneriler, nasıl bilgilerin toplanması gerektiği ve terapiye kimin ya da kimlerin gelmesi gerektiğine karar vermede önemli prensiplere yer verilecektir.