Lütfen Türkçe Versiyon için Tıklayınız >>>Please Click Here for English Version >>>
ANASAYFA FAALİYETLER HAKKIMIZDA İLETİŞİM KURULLAR LİNKLER ÜYELİK BAŞVURUSU ÜYELİK KOŞULLARI ÜYELER
Lütfen Tüm Faaliyetler için Tıklayınız >>>
I. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ SEMPOZYUMU
I. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Sempozyumu, 2000 yılı Şubat ayında İstanbul'da gerçekleştirilmiştir. Sempozyuma, 150 uzman ve meslektaş katılmıştır. Aile ve çift terapilerinin yanı sıra, grup terapileri, seks terapisi ve psikotiklerde aile terapisi de, farklı özellik ve tanımları ve tümleyici özellikleri de sempozyum bünyesinde yer almıştır. Yurt çapında katılımla zenginleşen Ulusal Sempozyum, derneğimizin faaliyet planı dahilindeki Ulusal Kongre'lere zemin oluşturmuştur.
Detaylar...
I. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
Derneğimiz tarafından düzenlenen I. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi, 8-9-10 Mart 2002'de, İstanbul Boğaziçi Üniversitesi Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilmiştir.
Detaylar...
II. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
II. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi, 7-8-9 Mart 2003'de İstanbul Boğaziçi Üniversitesi Kültür Merkezi'nde düzenlenmiştir. Kongre, 60'ı konuşmacı olmak üzere, yaklaşık 300 kişinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir.
Detaylar...
XIV. IFTA DÜNYA AİLE TERAPİSİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD) ile International Family Therapy Association (IFTA), 24-27 Mart 2004'te, İstanbul'da, XIV. IFTA Dünya Aile Terapisi Kongresi'ni gerçekleştirmişlerdir.
Detaylar...
III. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
25-26-27 Mart 2005’te İstanbul’da, Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilmiş olan III. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi’nin teması “Entegratif Oryantasyon ve Terapi”dir.
Detaylar...
IV. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
16-17-18 Mart 2007'de İstanbul'da Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi'nde IV. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi gerçekleştirilmiştir. Kongre teması "Sistemikten Dinamiğe" olarak belirlenmiştir. 80 civarı konuşmacı olmak üzere, kongreye 350 kişi katılmıştır.
Detaylar...
V. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD) tarafından, 13-14-15 Mart 2009'da, İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde (SDKM), V. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi gerçekleştirilmiştir. Bu yıl kongremizin teması “Terapide Post-Yapısalcılık ve Sonrası“ olarak belirlenmiştir
Detaylar...
VI. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD), 14-15-16 Ekim 2011’de, VI. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi’ni düzenlemiştir. İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde (SDKM) gerçekleşen olan kongrenin teması “Psikoterapist Kimliği” olarak belirlenmiştir.
Detaylar...
VIII. EFTA AVRUPA AİLE TERAPİSİ DERNEĞİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD) ,24-27 Ekim 2013 tarihinde, İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde, Avrupa Aile Terapileri Derneği (European Family Therapy Association) EFTA'nın VIII. Kongresi'ne ev sahipliği yapmıştır.
Detaylar...
Derneğimiz ile ilgili haberler için listemize üye olunuz.
Lütfen Dernek ile ilgili Hakkımızda Kısmı için Tıklayınız >>>
Balint Çalışmaları: Aile Hekimliği Uzmanlık Eğitimindeki Gerekliliği
Ana Sayfa > Seçtiğiniz Site Kısmı > II. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ > Poster Özetleri > 

Aile hekimliğinde hasta ile görüşmelerin, klinik yöntemde çok önemli bir yer almaktadır. Uygun bir görüşmenin tedavi edici olabileceği bildirilmektedir. Bu biçimde beceriler sahip olan hekimlere Balint, “the drug doctor” adını vermektedir. Birçok ülkede aile hekimliği mezuniyet sonrası eğitim programlarında kullanılan Balint çalışmalarının, hekimlere “zor” hastalarıyla baş etmeyi öğretmekte ve grup arkadaşlarından kendi davranışları hakkında bilgi edinmektedir. Bu süreçte psikoanalitik yöntemlerden yararlanılır ve 8-12 kişilik ve bir grup lideri tarafından yönetilen grupta, 1.5 saat süren seansta olgu tartışmaları yapılmaktadır.

Balint çalışmalarında, olgu sunumu yapan hekimlerin büründükleri rolleri temelde 5 tipe indirgemek mümkün olur: 1. Ya hep ya hiç yaklaşımı, 2. İnkar edip, hastaya mal etme yaklaşımı, 3. Transferans ve karşıtransferans, 4. Aşırı yardımseverlik ve 5. Omnipotans.

Hekimin yukarıdaki hastaya yararı olmayacak roller, hasta-hekim iletişimine zarar vermektedir. Bu rollere müdahale edilmediği taktirde, triangülasyonun sosyal dinamiği gelişir. Bu triangülasyonda tedavi edilmeye planlanan sorunun, tedavi yaklaşımının bir parçası olmasına neden olur. Hasta en iyi olasılıkla bu koşullar altında, hekimin tedavi çabalarına müdahil olmadan seyirci kalır yada daha kötüsü tedaviye engel bir obje olarak görülmeye başlar. Bu bağlamda, özellikle hasta hekim görüşmesinin önemli bir enstrümanın olduğu aile hekimliğinin eğitiminde, Balint çalışmalarının uygun olmayan ve başarısızlıkla sonuçlanabilecek hekim rollerinin giderilmesinde önemli bir araç olabileceği kanaati bulunmaktadır. Ülkemizde oldukça yeni bir tıp disiplini olan ve önümüzdeki yıllarda daha da yaygınlaşması beklenilen aile hekimliği uzmanlığının eğitiminde Balint çalışmalarına yer verilmesi elzem görünmektedir