Lütfen Türkçe Versiyon için Tıklayınız >>>Please Click Here for English Version >>>
ANASAYFA FAALİYETLER HAKKIMIZDA İLETİŞİM KURULLAR LİNKLER ÜYELİK BAŞVURUSU ÜYELİK KOŞULLARI ÜYELER
Lütfen Tüm Faaliyetler için Tıklayınız >>>
I. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ SEMPOZYUMU
I. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Sempozyumu, 2000 yılı Şubat ayında İstanbul'da gerçekleştirilmiştir. Sempozyuma, 150 uzman ve meslektaş katılmıştır. Aile ve çift terapilerinin yanı sıra, grup terapileri, seks terapisi ve psikotiklerde aile terapisi de, farklı özellik ve tanımları ve tümleyici özellikleri de sempozyum bünyesinde yer almıştır. Yurt çapında katılımla zenginleşen Ulusal Sempozyum, derneğimizin faaliyet planı dahilindeki Ulusal Kongre'lere zemin oluşturmuştur.
Detaylar...
I. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
Derneğimiz tarafından düzenlenen I. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi, 8-9-10 Mart 2002'de, İstanbul Boğaziçi Üniversitesi Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilmiştir.
Detaylar...
II. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
II. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi, 7-8-9 Mart 2003'de İstanbul Boğaziçi Üniversitesi Kültür Merkezi'nde düzenlenmiştir. Kongre, 60'ı konuşmacı olmak üzere, yaklaşık 300 kişinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir.
Detaylar...
XIV. IFTA DÜNYA AİLE TERAPİSİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD) ile International Family Therapy Association (IFTA), 24-27 Mart 2004'te, İstanbul'da, XIV. IFTA Dünya Aile Terapisi Kongresi'ni gerçekleştirmişlerdir.
Detaylar...
III. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
25-26-27 Mart 2005’te İstanbul’da, Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilmiş olan III. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi’nin teması “Entegratif Oryantasyon ve Terapi”dir.
Detaylar...
IV. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
16-17-18 Mart 2007'de İstanbul'da Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi'nde IV. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi gerçekleştirilmiştir. Kongre teması "Sistemikten Dinamiğe" olarak belirlenmiştir. 80 civarı konuşmacı olmak üzere, kongreye 350 kişi katılmıştır.
Detaylar...
V. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD) tarafından, 13-14-15 Mart 2009'da, İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde (SDKM), V. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi gerçekleştirilmiştir. Bu yıl kongremizin teması “Terapide Post-Yapısalcılık ve Sonrası“ olarak belirlenmiştir
Detaylar...
VI. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD), 14-15-16 Ekim 2011’de, VI. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi’ni düzenlemiştir. İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde (SDKM) gerçekleşen olan kongrenin teması “Psikoterapist Kimliği” olarak belirlenmiştir.
Detaylar...
VIII. EFTA AVRUPA AİLE TERAPİSİ DERNEĞİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD) ,24-27 Ekim 2013 tarihinde, İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde, Avrupa Aile Terapileri Derneği (European Family Therapy Association) EFTA'nın VIII. Kongresi'ne ev sahipliği yapmıştır.
Detaylar...
Derneğimiz ile ilgili haberler için listemize üye olunuz.
Lütfen Dernek ile ilgili Hakkımızda Kısmı için Tıklayınız >>>
Mizah, Ruhsağlığı ve İlişki
Ana Sayfa > Seçtiğiniz Site Kısmı > IV. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ > Panel Özetleri > 

Uzm.Psk.Oya Fidanoğlu: Mizah ve evlilik ilişkisi bazı açılardan benzerlik taşır, ikisi de kimileri için keyifli ve yapılası, yaşanası kimileri için zor ve uzaklaşılası, yaşanamayası olabilir. Mizah gündelik yaşamın seyriyle yakından ilişkili, bireysel özelliklerle şekillenmiş, tarzlaşmış olarak kullanılan çok boyutlu bir yapı olarak ilişkilerde kullanılmaktadır. Mizah aynı zamanda bireyin bir savunma düzeneği olarak da işlemcisi olmaktadır. İçsel ve dışsal özellikler, ilişkinin özellikleri ile birlikte teorik ve pratik çalışma alanlarını ilgilendirir görünmektedir. İçsel bir nitelik olan mizahın da çift ilişkilerinde, ötekini ve ilişkiyi etkiler bir hali olduğu mümkün görünmektedir. Çiftlerle yapılan terapi seanslarında da mizahın ilişkideki homogamik seyri çalışma alanını etkileyebilmektedir. Çift ilişkisi pek çok faktör tarafından etkilenebilen bir birim olmakla birlikte, bu sunumda ilişkideki kadın ve erkeğin taşıdığı bireysel kimi özelliklerin, mizah tarzlarıyla (sarkastik, katılımcı, geliştirici, kendini yıkıcı) ilişkisi ve ilişkinin özellikle erken evrelerinden itibaren ilikinin de özellikleri ile etkilenişi ve çift seanslarında çiftin mizahi özelliklerinin te-rapiye etkisi üzerinde durulacaktır.

 

Uzm.Psk.İskender Savaşır:Ruh sağlığı alanında yer alan disiplinlerin en çetrefil sorunların bir kısmıyla, disiplinlerini tanımlayan "ruh sağlığını" kavramının kendisini tanımlarken karşılaşırlar. Kendi önyargılarımızın, değer yargılarımızın bir ifadesi (tutsağı) olmayan, üzerinde (kendi aramızda ve danışanlarımızla) anlaşabileceğimiz bir ruh sağlığı kavramına ulaşabilir miyiz? Ben bu panel çerçevesinde, Bergson'un gülme üzerine görüşlerinin bu çetrefil soruları biraz olsun aydınlatıp aydınlatamadığını araştıracağım. Elimden geldiğince klinik örneklerden de hareketle, "Çoğunlukla saldırganlığın ifadesi olarak yorumlanan gülme -mizah- aynı zamanda iyileşmenin ifadesi olarak da okunabilir mi? Ne zaman, nasıl?", "Farklı gülme biçimlerini ve temsil ettikleri ruhsal dinamikleri nasıl birbirlerinden ayrıştırabiliriz?" gibi sorular üzerinde duracağım.

 

Uzm. Bülent Somay:Gülmenin öfori ve mutluluk ifade eden bir yanı ve buna bağlı olarak iyileştirici etkileri olduğu kadar, saldırganlık ve şiddet çağrışımları taşıyan bir yanı da vardır. Diğerlerinde gülmeyi tetikleme hedefi taşıyan mizah da, bu iki yanı birden içinde taşır. Mizahın sarkazm ve ironiyi agresif birer unsur olarak içinde taşıdığı gerçeği, ancak “kendi üzerine düşünme” anlamına gelen self-reflexivity kavramını, yani oto-ironiyi sağlayan temel unsurun da bu agresif unsurlar olduğu göz önünde tututlduğunda bir anlam kazanır.