Lütfen Türkçe Versiyon için Tıklayınız >>>Please Click Here for English Version >>>
ANASAYFA FAALİYETLER HAKKIMIZDA İLETİŞİM KURULLAR LİNKLER ÜYELİK BAŞVURUSU ÜYELİK KOŞULLARI ÜYELER
Lütfen Tüm Faaliyetler için Tıklayınız >>>
I. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ SEMPOZYUMU
I. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Sempozyumu, 2000 yılı Şubat ayında İstanbul'da gerçekleştirilmiştir. Sempozyuma, 150 uzman ve meslektaş katılmıştır. Aile ve çift terapilerinin yanı sıra, grup terapileri, seks terapisi ve psikotiklerde aile terapisi de, farklı özellik ve tanımları ve tümleyici özellikleri de sempozyum bünyesinde yer almıştır. Yurt çapında katılımla zenginleşen Ulusal Sempozyum, derneğimizin faaliyet planı dahilindeki Ulusal Kongre'lere zemin oluşturmuştur.
Detaylar...
I. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
Derneğimiz tarafından düzenlenen I. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi, 8-9-10 Mart 2002'de, İstanbul Boğaziçi Üniversitesi Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilmiştir.
Detaylar...
II. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
II. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi, 7-8-9 Mart 2003'de İstanbul Boğaziçi Üniversitesi Kültür Merkezi'nde düzenlenmiştir. Kongre, 60'ı konuşmacı olmak üzere, yaklaşık 300 kişinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir.
Detaylar...
XIV. IFTA DÜNYA AİLE TERAPİSİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD) ile International Family Therapy Association (IFTA), 24-27 Mart 2004'te, İstanbul'da, XIV. IFTA Dünya Aile Terapisi Kongresi'ni gerçekleştirmişlerdir.
Detaylar...
III. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
25-26-27 Mart 2005’te İstanbul’da, Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilmiş olan III. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi’nin teması “Entegratif Oryantasyon ve Terapi”dir.
Detaylar...
IV. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
16-17-18 Mart 2007'de İstanbul'da Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi'nde IV. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi gerçekleştirilmiştir. Kongre teması "Sistemikten Dinamiğe" olarak belirlenmiştir. 80 civarı konuşmacı olmak üzere, kongreye 350 kişi katılmıştır.
Detaylar...
V. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD) tarafından, 13-14-15 Mart 2009'da, İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde (SDKM), V. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi gerçekleştirilmiştir. Bu yıl kongremizin teması “Terapide Post-Yapısalcılık ve Sonrası“ olarak belirlenmiştir
Detaylar...
VI. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD), 14-15-16 Ekim 2011’de, VI. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi’ni düzenlemiştir. İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde (SDKM) gerçekleşen olan kongrenin teması “Psikoterapist Kimliği” olarak belirlenmiştir.
Detaylar...
VIII. EFTA AVRUPA AİLE TERAPİSİ DERNEĞİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD) ,24-27 Ekim 2013 tarihinde, İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde, Avrupa Aile Terapileri Derneği (European Family Therapy Association) EFTA'nın VIII. Kongresi'ne ev sahipliği yapmıştır.
Detaylar...
Derneğimiz ile ilgili haberler için listemize üye olunuz.
Lütfen Dernek ile ilgili Hakkımızda Kısmı için Tıklayınız >>>
Evlilik Sorunlarının Adli Tıp ve Hukuka Yansımaları-Evlilik Sorunları ve Hukuk
Ana Sayfa > Seçtiğiniz Site Kısmı > IV. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ > Panel Özetleri > 

Doç. Dr. Erdem Özkara
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi, Adli Tıp Anabilim Dalı

 

Evlilik Sorunları ve Hukuk

 

Kadın ve erkeğin, belirli amaçlar ile ve belirli kurallar çerçevesinde oluşturmuş oldukları evlilik birliği, hemen hemen tüm ülkelerde hukuki prensiplerle ilişkilendirilmiştir. Söz konusu bu sosyal gerçeklik genellikle hukukun, medeni hukuk alanında düzenlenmektedir. Evliliğin hukuki mahiyetine ilişkin olarak mevcut görüşler arasında; “sözleşme görüşü”, “müessese görüşü” ve “şart tasarruf görüşü” gibi üç hukuki kavram söz konusudur. Günümüzde söz konusu bu üç görüş içerisinde en yaygın kabul göreni; evlenmenin kendisine özel hukuki nitelikleri bulunan bir medeni hukuk sözleşmesi olduğunu savunan “sözleşme görüşü”dür. Buna dayanarak da kanunlarımızda evlenmenin şartları, eşlerin hak ve yükümlülükleri, evlilik birliğinin temsili ve evlilik birliğinin korunması gibi konular ayrıntılarıyla düzenlenmiştir.

 

Her ne kadar kişiler evlenirken genel olarak hayatlarının sonraki dönemlerinde hep beraber olacaklarını öngörseler de bazen işler yolunda gitmez ve boşanma söz konusu olabilir. Boşanmada ana sebep, eşlerin üzerine düşen yükümlülüklere uymamalarıdır. Bunlar arasında eşler arasında uyumsuzluk, sadakatsizlik veya şiddetli geçimsizlik temel sebepleri oluşturmaktadır. Türk hukukunda boşanmanın sebepleri özel ve genel sebepler olarak ikiye ayrılmaktadır. Boşanmanın özel sebepleri arasında zina, diğer şahsın hayatını tehdit, kötü ya da onur kırıcı davranış, haysiyetsiz hayat sürme, diğer şahsı terk etme ve akıl hastalığı gibi durumlar sayılabilir. Yine boşanmanın genel sebepleri arasında evlilik birliğinin sarsılması, eşlerin boşanma konusunda anlaşmaları ve ortak hayatın yeniden kurulamaması gibi durumlar söz konusu olabilmektedir.

İstanbul Barosu, Kadın Hakları Uygulama Merkezi  (KHUM) öncelikle fiziksel, cinsel, psikolojik ve ekonomik vs. her türlü şiddete maruz kalan ya da ekonomik gücü olmayıp, aile hukukuna ilişkin konularda hukuki yardım talebinde bulunan kadınlara yönelik olarak, Avukatlık Kanunu’nun 176 ve 181. maddeleri kapsamında bilgilendirme ve yardım sağlanması, belirtilen konularda mesleki, kuramsal ve uygulamaya yönelik araştırmalar ve çalışmalar yapılması amacıyla İstanbul Barosu Yönetim Kurulu’ nun 04.03.1999 tarihli kararıyla kurulmuştur. 

Bu sunumda Kadın Hakları Uygulama Merkezi’ ne yapılan başvurular çerçevesinde evlilik müessesesinde yaşanan problemlerden olan aile içi şiddet (eşe, çocuğa ve ailenin diğer fertlerine yönelik) ve diğer öğretici olgu örnekleri üzerinden, evlilik ve bunun hukuk mercilerine yansıma noktaları tartışılacaktır. Bu yapılırken konunun Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi katılımcılarına yarar sağlayacak ve katılımcıların konunun hukuki boyutları ile ilgili bilgi seviyelerinin arttırılmasına yönelik noktalara öncelik verilecektir.