Lütfen Türkçe Versiyon için Tıklayınız >>>Please Click Here for English Version >>>
ANASAYFA FAALİYETLER HAKKIMIZDA İLETİŞİM KURULLAR LİNKLER ÜYELİK BAŞVURUSU ÜYELİK KOŞULLARI ÜYELER
Lütfen Tüm Faaliyetler için Tıklayınız >>>
I. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ SEMPOZYUMU
I. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Sempozyumu, 2000 yılı Şubat ayında İstanbul'da gerçekleştirilmiştir. Sempozyuma, 150 uzman ve meslektaş katılmıştır. Aile ve çift terapilerinin yanı sıra, grup terapileri, seks terapisi ve psikotiklerde aile terapisi de, farklı özellik ve tanımları ve tümleyici özellikleri de sempozyum bünyesinde yer almıştır. Yurt çapında katılımla zenginleşen Ulusal Sempozyum, derneğimizin faaliyet planı dahilindeki Ulusal Kongre'lere zemin oluşturmuştur.
Detaylar...
I. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
Derneğimiz tarafından düzenlenen I. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi, 8-9-10 Mart 2002'de, İstanbul Boğaziçi Üniversitesi Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilmiştir.
Detaylar...
II. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
II. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi, 7-8-9 Mart 2003'de İstanbul Boğaziçi Üniversitesi Kültür Merkezi'nde düzenlenmiştir. Kongre, 60'ı konuşmacı olmak üzere, yaklaşık 300 kişinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir.
Detaylar...
XIV. IFTA DÜNYA AİLE TERAPİSİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD) ile International Family Therapy Association (IFTA), 24-27 Mart 2004'te, İstanbul'da, XIV. IFTA Dünya Aile Terapisi Kongresi'ni gerçekleştirmişlerdir.
Detaylar...
III. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
25-26-27 Mart 2005’te İstanbul’da, Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilmiş olan III. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi’nin teması “Entegratif Oryantasyon ve Terapi”dir.
Detaylar...
IV. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
16-17-18 Mart 2007'de İstanbul'da Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi'nde IV. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi gerçekleştirilmiştir. Kongre teması "Sistemikten Dinamiğe" olarak belirlenmiştir. 80 civarı konuşmacı olmak üzere, kongreye 350 kişi katılmıştır.
Detaylar...
V. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD) tarafından, 13-14-15 Mart 2009'da, İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde (SDKM), V. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi gerçekleştirilmiştir. Bu yıl kongremizin teması “Terapide Post-Yapısalcılık ve Sonrası“ olarak belirlenmiştir
Detaylar...
VI. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD), 14-15-16 Ekim 2011’de, VI. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi’ni düzenlemiştir. İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde (SDKM) gerçekleşen olan kongrenin teması “Psikoterapist Kimliği” olarak belirlenmiştir.
Detaylar...
VIII. EFTA AVRUPA AİLE TERAPİSİ DERNEĞİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD) ,24-27 Ekim 2013 tarihinde, İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde, Avrupa Aile Terapileri Derneği (European Family Therapy Association) EFTA'nın VIII. Kongresi'ne ev sahipliği yapmıştır.
Detaylar...
Derneğimiz ile ilgili haberler için listemize üye olunuz.
Lütfen Dernek ile ilgili Hakkımızda Kısmı için Tıklayınız >>>
Ergenlerin Boyuneğici Davranışları ile Akılcı Olmayan İnançları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi
Ana Sayfa > Seçtiğiniz Site Kısmı > IV. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ > Poster Özetleri > 

Amaç: Bu araştırma ergenlerin boyuneğici davranışları ile akılcı olmayan inançları (çaresizlik inancı, onaylanma inancı, bağımlı olma inancı, aşırı kaygı) arasında bir ilişki olup olmadığını incelemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla ergenlerin boyuneğici davranışlarının cinsiyete ve sınıf düzeyine göre anlamlı bir farklılık gösterip göstermediği de incelenmiştir. Materyal Araştırma verilerini toplamada boyuneğici davranışları belirlemek üzere “boyuneğici davranışlar ölçeği” akılcı olmayan inançları belirlemek için “akılcı olmayan inançlar ölçeği” kullanılmıştır. Method Araştırma Kocaeli’de ortaöğretime devam etmekte olan lise birinci ve üçüncü sınıfta öğrenim görmekte olan 15-18 yaş aralığındaki 100 kız 103 erkek toplam 203 ergen üzerinde yapılmıştır. Ergenlerin 95 i birinci sınıfa 108 i üçüncü sınıfa devam etmektedir. Araştırma verilerinin istatistik analizi bağımsız grup t testi, tek yönlü varyans analizi ve pearson korelasyon katsayısı teknikleri kullanılarak yapılmıştır. Bulgular Araştırma bulgularınca kız öğrencilerin boyuneğici davranışları ( =31.41) erkek öğrencilere oranla ( =29.42) daha yüksek bulunmuştur. Ergenlerin boyuneğici davranışları cinsiyete göre anlamlı bir farklılık göstermektedir (t(201)=2.85, p<.01) Ancak ergenlerin sınıf düzeylerine göre boyuneğici davranışların farklılaşıp farklılaşmadığı incelendiğinde anlamlı bir farklılık bu-lunamamıştır ( p>.05). Diğer taraftan ergenlerin boyuneğici davranışları ile akılcı olmayan inançları (çaresizlik inancı, onaylanma inancı, bağımlı olma inancı, aşırı kaygı) arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur (r=.308), p<.01) Buna göre onaylanma ihtiyacı arttıkça boyuneğici davranışları da artmaktadır (r=.571,p<.01), öğrencilerin kaygıları (r=.308, p<.01), bağımlı olma (r=.424, p<.01) ve çaresizlik inançları (r=.399,p<.01) arttıkça boyuneğici davranış göstermeleri de artmaktadır. Araştırma bulgularınca öğrencilerin boyuneğici davranışları akılcı olmayan inanç düzeylerine göre anlamlı bir şekilde farklılaşmaktadır ( F(2-200)= 5.00, p<.05). Sonuç Öğrencilerin boyuneğici davranışları ile çaresizlik, onaylanma, bağımlı olma inançları ve kaygıları arasında anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Boyuneğici davranışlarla ilişkisi olduğu saptanan akılcı olmayan inançlara yönelik bilişsel davranışçı yaklaşıma dayalı uygulamaların yararlı olabileceği düşünülebilir. Diğer taraftan sürekli boyuneğici davranışlar gösteren ergenlerde ilgili risk faktörlerini ortaya koyacak çalışmalar yapılabilir.