Lütfen Türkçe Versiyon için Tıklayınız >>>Please Click Here for English Version >>>
ANASAYFA FAALİYETLER HAKKIMIZDA İLETİŞİM KURULLAR LİNKLER ÜYELİK BAŞVURUSU ÜYELİK KOŞULLARI ÜYELER
Lütfen Tüm Faaliyetler için Tıklayınız >>>
I. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ SEMPOZYUMU
I. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Sempozyumu, 2000 yılı Şubat ayında İstanbul'da gerçekleştirilmiştir. Sempozyuma, 150 uzman ve meslektaş katılmıştır. Aile ve çift terapilerinin yanı sıra, grup terapileri, seks terapisi ve psikotiklerde aile terapisi de, farklı özellik ve tanımları ve tümleyici özellikleri de sempozyum bünyesinde yer almıştır. Yurt çapında katılımla zenginleşen Ulusal Sempozyum, derneğimizin faaliyet planı dahilindeki Ulusal Kongre'lere zemin oluşturmuştur.
Detaylar...
I. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
Derneğimiz tarafından düzenlenen I. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi, 8-9-10 Mart 2002'de, İstanbul Boğaziçi Üniversitesi Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilmiştir.
Detaylar...
II. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
II. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi, 7-8-9 Mart 2003'de İstanbul Boğaziçi Üniversitesi Kültür Merkezi'nde düzenlenmiştir. Kongre, 60'ı konuşmacı olmak üzere, yaklaşık 300 kişinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir.
Detaylar...
XIV. IFTA DÜNYA AİLE TERAPİSİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD) ile International Family Therapy Association (IFTA), 24-27 Mart 2004'te, İstanbul'da, XIV. IFTA Dünya Aile Terapisi Kongresi'ni gerçekleştirmişlerdir.
Detaylar...
III. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
25-26-27 Mart 2005’te İstanbul’da, Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilmiş olan III. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi’nin teması “Entegratif Oryantasyon ve Terapi”dir.
Detaylar...
IV. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
16-17-18 Mart 2007'de İstanbul'da Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi'nde IV. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi gerçekleştirilmiştir. Kongre teması "Sistemikten Dinamiğe" olarak belirlenmiştir. 80 civarı konuşmacı olmak üzere, kongreye 350 kişi katılmıştır.
Detaylar...
V. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD) tarafından, 13-14-15 Mart 2009'da, İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde (SDKM), V. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi gerçekleştirilmiştir. Bu yıl kongremizin teması “Terapide Post-Yapısalcılık ve Sonrası“ olarak belirlenmiştir
Detaylar...
VI. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD), 14-15-16 Ekim 2011’de, VI. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi’ni düzenlemiştir. İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde (SDKM) gerçekleşen olan kongrenin teması “Psikoterapist Kimliği” olarak belirlenmiştir.
Detaylar...
VIII. EFTA AVRUPA AİLE TERAPİSİ DERNEĞİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD) ,24-27 Ekim 2013 tarihinde, İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde, Avrupa Aile Terapileri Derneği (European Family Therapy Association) EFTA'nın VIII. Kongresi'ne ev sahipliği yapmıştır.
Detaylar...
Derneğimiz ile ilgili haberler için listemize üye olunuz.
Lütfen Dernek ile ilgili Hakkımızda Kısmı için Tıklayınız >>>
Çocukta Karın Ağrısı Belirtisinin Ebeveyn Psikopatolojisi ve Aile Dinamikleri Bağlamında Tartışılması:
Ana Sayfa > Seçtiğiniz Site Kısmı > IV. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ > Poster Özetleri > 
Bir Olgu Sunumu
 

Kronik veya tekrarlayıcı karın ağrısı çocuk ve ergenlerde sık görülen bir belirtidir. Çocuklarda karın ağrısı psiki-yatrik bir belirti olarak da ortaya çıkabilmektedir. Tekrarlayıcı karın ağrısının nedenlerinden birisi, tanısı periyodik ateş, seröz zarların (periton, plevra) inflamasyonu, artrit ve karın ağrısına yol açabilecek diğer faktörlerin dışlanmasıyla konabilen Ailevi Akdeniz Ateşi’dir (AAA). Ailevi Akdeniz Ateşi’nin bazı sınıflamalara göre psikosomatik bozukluklar içinde de incelenebileceği söylenmektedir (Nersisian ve Danielyan 2003; Nersisian, 2004). Dokuz yaşındaki bir kız hasta, pediatri acil birimine karın ağrısı yakınmasıyla getirildi. Hastanın küçüklüğünden beri, ateşin eşlik ettiği ataklarla seyreden karın ağrısı olduğu ve başvurudan 1,5 ay önce başka bir merkezde AAA tanısı aldığı bildirildi. Olgunun ileri değerlendirmesi için gerçekleştirilen psikiyatrik bakıda çocuğun yaşından küçük göründüğü, annesinin çocuktan ayrılmakta güçlük çektiği, anne-baba birlikteliğinin zayıfladığı saptandı. Karın ağrısının yoğunlaştığı dönemde babanın işsiz olması, yakınmalar nedeniyle çocuğun 1,5 aydır okula gidememesi, okula gittiği dönemlerde de annesinin eşlik etmesi ve annenin tıbbi konularda aşırı bilgili olması öyküde belirlenen diğer anlamlı özelliklerdi. Çocuklarda, tekrarlayıcı karın ağrısına sıklıkla depresyon ve kaygı belirtileri eşlik edebilmekte, okula devamsızlık gibi işlevsellikte bozulma görülebilmekte ve çok sayıda gereksiz tıbbi girişim yapılabilmektedir. Çocuğun çevresindeki kişilerin (özellikle ebeveynlerin) çocuktaki ağrının gidişini etkileyebileceği bilinmektedir ( Walker ve ark., 2002). Çocuklarda görülen somatik belirtiler aile dinamiklerini etkileyebilir ve ebeveynlerin çocuklarına karşı aşırı koruyucu davranmalarına neden olabilir. Tekrarlayıcı karın ağrısı olan çocukların ailelerinin hastalık davranışını pekiştirdiği ve bu ailelerde işlevselliğin bozuk olabileceği öne sürülmektedir (Fritz ve Campo, 2002). Öte yandan, ebeveyn psikopatolojisi ve aile dinamiklerinin de çocukta somatik belirtilerin ortaya çıkmasına yol açabileceği iyi bilinmektedir. Sonuç olarak, çocuğun belirtisiyle aile sistemi sürekli karşılıklı etkileşim içindedir. Bu sunumda, AAA tanısıyla izlenen bir çocuğun ailesinde, bedensel belirtiyle çakışan karmaşık ilişkilerin, olası ebeveyn psikopatolojisi ve aile dinamikleri bağlamında tartışılması amaçlanmaktadır.