Lütfen Türkçe Versiyon için Tıklayınız >>>Please Click Here for English Version >>>
ANASAYFA FAALİYETLER HAKKIMIZDA İLETİŞİM KURULLAR LİNKLER ÜYELİK BAŞVURUSU ÜYELİK KOŞULLARI ÜYELER
Lütfen Tüm Faaliyetler için Tıklayınız >>>
I. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ SEMPOZYUMU
I. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Sempozyumu, 2000 yılı Şubat ayında İstanbul'da gerçekleştirilmiştir. Sempozyuma, 150 uzman ve meslektaş katılmıştır. Aile ve çift terapilerinin yanı sıra, grup terapileri, seks terapisi ve psikotiklerde aile terapisi de, farklı özellik ve tanımları ve tümleyici özellikleri de sempozyum bünyesinde yer almıştır. Yurt çapında katılımla zenginleşen Ulusal Sempozyum, derneğimizin faaliyet planı dahilindeki Ulusal Kongre'lere zemin oluşturmuştur.
Detaylar...
I. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
Derneğimiz tarafından düzenlenen I. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi, 8-9-10 Mart 2002'de, İstanbul Boğaziçi Üniversitesi Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilmiştir.
Detaylar...
II. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
II. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi, 7-8-9 Mart 2003'de İstanbul Boğaziçi Üniversitesi Kültür Merkezi'nde düzenlenmiştir. Kongre, 60'ı konuşmacı olmak üzere, yaklaşık 300 kişinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir.
Detaylar...
XIV. IFTA DÜNYA AİLE TERAPİSİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD) ile International Family Therapy Association (IFTA), 24-27 Mart 2004'te, İstanbul'da, XIV. IFTA Dünya Aile Terapisi Kongresi'ni gerçekleştirmişlerdir.
Detaylar...
III. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
25-26-27 Mart 2005’te İstanbul’da, Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilmiş olan III. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi’nin teması “Entegratif Oryantasyon ve Terapi”dir.
Detaylar...
IV. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
16-17-18 Mart 2007'de İstanbul'da Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi'nde IV. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi gerçekleştirilmiştir. Kongre teması "Sistemikten Dinamiğe" olarak belirlenmiştir. 80 civarı konuşmacı olmak üzere, kongreye 350 kişi katılmıştır.
Detaylar...
V. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD) tarafından, 13-14-15 Mart 2009'da, İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde (SDKM), V. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi gerçekleştirilmiştir. Bu yıl kongremizin teması “Terapide Post-Yapısalcılık ve Sonrası“ olarak belirlenmiştir
Detaylar...
VI. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD), 14-15-16 Ekim 2011’de, VI. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi’ni düzenlemiştir. İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde (SDKM) gerçekleşen olan kongrenin teması “Psikoterapist Kimliği” olarak belirlenmiştir.
Detaylar...
VIII. EFTA AVRUPA AİLE TERAPİSİ DERNEĞİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD) ,24-27 Ekim 2013 tarihinde, İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde, Avrupa Aile Terapileri Derneği (European Family Therapy Association) EFTA'nın VIII. Kongresi'ne ev sahipliği yapmıştır.
Detaylar...
Derneğimiz ile ilgili haberler için listemize üye olunuz.
Lütfen Dernek ile ilgili Hakkımızda Kısmı için Tıklayınız >>>
Çocuk Psikiyatrisine Başvuran Annelerin Tedavi Öncesi ve Sonrası Kendi Ruhsal Belirti Düzeylerinin ve Çocuklarıyla Olan İlişkilerini Algılama Durumlarının Karşılaştırılması
Ana Sayfa > Seçtiğiniz Site Kısmı > IV. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ > Sözel Bildiriler > 

Amaç:  Bu çalışmada ilk başvuru ile 2 yıl sonraki tedavi sürecinde annelerin kendi ruhsal belirti düzeylerinin ve çocuklarıyla olan ilişkilerini algılama durumlarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmanın örneklemini bir üniversitenin çocuk psikiyatri polikliniğine ilk başvuran 7-12 yaş gurubunda çocuğu olan 30 anne oluşturmaktadır.Çalışmanın verileri araştırmacıların hazırladığı demografik bilgi formu, ruhsal belirti tarama listesi(SCL-90) ve anne-çocuk ilişkileri ölçeğiyle toplanmıştır. Normal dağılım gösteren örneklemin istatistiksel analizlerinde parametrik testlerden yüzdeleme, ortalama, standart sapma, paried samples T testi ve chi-square testi kullanılmıştır.

Bulgular: Örneklemi oluşturan annelerin çoğunun; 30-34 yaş gurubu (%36.7)arasında, evli (%93.3) ,ilköğretim mezunu (%63.3)olduğu, herhangi bir işte çalışmadığı(%80.0) ve iki çocuğa sahip (%66.7) olduğu saptanmıştır. Annelerin iki yıl önce ve iki yıl sonraki yapılan değerlendirmesinde; çocuğuna ayırdığı zaman miktarı ( x2 =31.72, P=0,011) çevresinden destek aldığı kişi( x2 =16.921, P=0.010) ve aile içi ilişki özelliklerinin( x2 =36.271, P=0.000) dağılımları arasında fark olduğu, farkın da istatistiksel olarak anlamlı olduğu tespit edilmiştir (P< 0.05). Annelerin iki yıl önce ve iki yıl sonraki ruhsal belirti düzeyleri karşılaştırıldığında; somatisazyon,obsesyon,duyarlılık,depresyon, anksiyete, öfke, paranoid, psikotik ve fobik puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (P>0.05). Annelerin iki yıl önce ve iki yıl sonraki çocuklarıyla olan ilişkilerini algılama düzeyleri karşılaştırıldığında; sevgi, saldırganlık, ilgisizlik ve red puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (P>0.05).

Sonuç: Araştırmada; maddi yetersizlikler, tedavi konusunda annelerin beklentilerinin yüksek olması, kısa sürede sonuca ulaşma isteği ve yasal prosedürlerde yaşanılan zorluklar nedeniyle çocuğun tedavisinin sürekliğinin sağlanamadığı belirlenmiştir. Bu nedenle annelerin kendi sosyal destek sistemlerine yönelerek ailesinden ve yakın çevresinden destek almaya yöneldiği, çocuğuna daha fazla zaman ayırarak çocuğuyla ilgili sorunlarla baş etmeye çalıştığı düşünülmektedir. Kendisiyle ilgili yaşadığı ruhsal sorunlardan çok çocuğuyla ilgili sorunları daha ön planda tuttuğu için profesyonel desteğe yönelmediği ve çocuğuyla ilgili ilişkilerindeki sorunların farkına varamadığı sonucuna ulaşılmıştır.