Lütfen Türkçe Versiyon için Tıklayınız >>>Please Click Here for English Version >>>
ANASAYFA FAALİYETLER HAKKIMIZDA İLETİŞİM KURULLAR LİNKLER ÜYELİK BAŞVURUSU ÜYELİK KOŞULLARI ÜYELER
Lütfen Tüm Faaliyetler için Tıklayınız >>>
I. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ SEMPOZYUMU
I. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Sempozyumu, 2000 yılı Şubat ayında İstanbul'da gerçekleştirilmiştir. Sempozyuma, 150 uzman ve meslektaş katılmıştır. Aile ve çift terapilerinin yanı sıra, grup terapileri, seks terapisi ve psikotiklerde aile terapisi de, farklı özellik ve tanımları ve tümleyici özellikleri de sempozyum bünyesinde yer almıştır. Yurt çapında katılımla zenginleşen Ulusal Sempozyum, derneğimizin faaliyet planı dahilindeki Ulusal Kongre'lere zemin oluşturmuştur.
Detaylar...
I. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
Derneğimiz tarafından düzenlenen I. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi, 8-9-10 Mart 2002'de, İstanbul Boğaziçi Üniversitesi Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilmiştir.
Detaylar...
II. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
II. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi, 7-8-9 Mart 2003'de İstanbul Boğaziçi Üniversitesi Kültür Merkezi'nde düzenlenmiştir. Kongre, 60'ı konuşmacı olmak üzere, yaklaşık 300 kişinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir.
Detaylar...
XIV. IFTA DÜNYA AİLE TERAPİSİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD) ile International Family Therapy Association (IFTA), 24-27 Mart 2004'te, İstanbul'da, XIV. IFTA Dünya Aile Terapisi Kongresi'ni gerçekleştirmişlerdir.
Detaylar...
III. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
25-26-27 Mart 2005’te İstanbul’da, Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilmiş olan III. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi’nin teması “Entegratif Oryantasyon ve Terapi”dir.
Detaylar...
IV. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
16-17-18 Mart 2007'de İstanbul'da Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi'nde IV. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi gerçekleştirilmiştir. Kongre teması "Sistemikten Dinamiğe" olarak belirlenmiştir. 80 civarı konuşmacı olmak üzere, kongreye 350 kişi katılmıştır.
Detaylar...
V. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD) tarafından, 13-14-15 Mart 2009'da, İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde (SDKM), V. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi gerçekleştirilmiştir. Bu yıl kongremizin teması “Terapide Post-Yapısalcılık ve Sonrası“ olarak belirlenmiştir
Detaylar...
VI. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD), 14-15-16 Ekim 2011’de, VI. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi’ni düzenlemiştir. İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde (SDKM) gerçekleşen olan kongrenin teması “Psikoterapist Kimliği” olarak belirlenmiştir.
Detaylar...
VIII. EFTA AVRUPA AİLE TERAPİSİ DERNEĞİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD) ,24-27 Ekim 2013 tarihinde, İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde, Avrupa Aile Terapileri Derneği (European Family Therapy Association) EFTA'nın VIII. Kongresi'ne ev sahipliği yapmıştır.
Detaylar...
Derneğimiz ile ilgili haberler için listemize üye olunuz.
Lütfen Dernek ile ilgili Hakkımızda Kısmı için Tıklayınız >>>
Adölesan Kekemelerin Aile Tutumları
Ana Sayfa > Seçtiğiniz Site Kısmı > IV. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ > Sözel Bildiriler > 

Kekemelik geniş tanımıyla konuşma akıcılığının kesintiye uğramasıdır. Kekemelik nedenleri tam olarak bilinmese de bir çok etmenin önemli rol aldığı düşünülmektedir.Kişilik yapısı, kalıtımsal nedenler ve çevresel etkenlerin kekemelik problemine neden olduğuyla ilgili tartışmalar devam etmektedir. Kekemelik probleminin ortaya çıkışı bireyin yakın çevresi olan anne, baba veya kardeşlerini de etkilemektedir.Ailelerle yapılan araştırmalar incelendiğinde; ebeveynlerin obsesif-kompulsif kişilik yapısında ve çocuklarına ağır disiplin uyguladıkları ,ailenin sorunla karşılaştığı ilk günden itibaren yaşadığı güçlükleri sorunu yaşayan kişiye olumsuz yönde yansıttıklar ve en çok ergenlik dönemindeki çocukları etkilediği belirlenmiştir. Kekeme ergenlerle yaptığımız çalışmada; ergenin sahip olduğu yeteneklerin farkına varması, hastalığıyla ilgili iç görü kazanması, başetme gücünü geliştirmesi ve öz güveninin desteklenmesi amaçlandı. Grupla görüşmeler; haftada bir saat olmak üzere 6 ay devam etti. Çalışmada konuşma te-rapisine yönelik nefes alma egzersizleri, klasik şartlandırma teknikleri, grup halinde oyun çalışmaları gibi destekleyici özel teknikler kullanıldı. İstemsiz hece tekrarı, kelime uzatma ve eşlik eden tikler nedeniyle polikliniğe baş vuran gruptaki 5 ergenin biri kız, dördü erkektir.Yaşları 17 ile 19 arasında değişmektedir. İkisi lise 3’ü de üniversite öğrencisidir. Tamamının çekirdek aile içinde yaşadığı ve en az iki kardeşe sahip olduğu belirlenmiştir. Ergenlerle ebeveynlerinin kendilerine yönelik tutumları, ebeveynlerle de çocuklarına yönelik tutumları konusunda görüşüldü.Her iki görüşme sonucunda ebeveynlerin aşırı koruyucu ve baskıcı tutum içerisinde oldukları gözlendi. Görüşme seanslarında: Birinci ayda anneleriyle iletişimi, ikinci ayda babalarıyla iletişimleri, üçüncü ayda her iki ebeveynleriyle iletişimleri, dördüncü ve beşinci ayda içe kapanıklıkta ebeveynlerinin rolü, kardeşleriyle iletişimi ve onlarla ilgili sıkıntıları, altıncı aydaki ilk iki görüşmede kendi kişilikleriyle sorun arasında nasıl bir bağ kurdukları, son iki görüşmede de grup görüşme sürecinde kazandıkları ve bundan sonra ne yapacakları tartışıldı. Ergenlerin ailelerinin tutumlarının farkına vardığı, bu tutumlarla nasıl baş edebileceğini anladığı, gerek kendi sorunlarıyla gerekse aileleriyle ilgili istedikleri takdirde hayatlarında değişiklik yapabilecekleri konusunda cesaretlendiği, konuşma bozukluklarının nedenleri konusunda farkındalıklarının arttığı, grupta, problemleriyle ilgili paylaşımlarda bulunulduğu, istemsiz hece tekrarlarında azalmaların olduğu gözlendi.